Милиони тонове руски петрол влизат в Европа през „задната врата“

0

- Advertisement -

Ембаргото върху руския петрол често се заобикаля чрез трети страни като Китай, Индия и Турция. Белгия и Нидерландия са начело на европейския списък на страните вносителки, които „изпират“ руски петрол, писа днес белгийският вестник „Де Тейт“ (De Tijd), цитиран от белгийската новинарска агенция Белга, предаде БТА.

След нахлуването на Русия в Украйна, Западът наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия и таван на цените на руския петрол. Но тези държави отчасти заобикалят собствените си санкции чрез трети страни, сочи изследване на финландския „Център за изследване на енергията и чистия въздух“ (CREA). Както европейските държави членки, така и други партньори, са внасяли миналата зима петролни продукти, като дизелово гориво и парафин, от пет „перящи“ държави. Според буквата на закона обаче, това не е нарушение на ембаргото.

- Advertisement -

Веднага след налагането на забраната за внос на руски нефт по море доставките от Китай, Индия, Турция, Обединените арабски емирства и Сингапур за страните, за които важи ценовият таван, рязко нараснаха. Тези пет държави се превърнаха в най-големите купувачи на руски петрол след нахлуването в Украйна, често на по-ниски цени заради западните санкции. През последните месеци петте страни заедно са купували 60-70% от общия износ на петрол на Русия, докато преди войната тези страни почти не са купували руски петрол.

ЕС е най-големият купувач на петролни продукти от петорката, като през 12-те месеца след нахлуването в Украйна е закупил малко над 20 млн. тона. Сред тях се открояват Белгия и Нидерландия. От руската инвазия насам през пристанищата Антверпен и Ротердам са пристигнали над 7 млн. тона. Около една трета от тях са внесени след налагането на ембаргото и тавана на цените в началото на декември. От всички държави в коалицията за ценови таван само Австралия, САЩ и Япония са внесли повече „изпиран“ петрол през последните месеци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече