Испания отказа да предаде на прокуратурата един от „заговорниците“ срещу Гешев

0

- Advertisement -

Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от „заговорниците“ срещу Гешев, съобщи Антикорупционния фонд в своята „Фейсбук“ страница. Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест за Тони Иванов. Той стана известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители.

Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на месец април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го освобождава.

- Advertisement -

Отказът е мотивиран с невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор Европейска заповед за арест.

Решението на испанския съд дава важна информация за повдигнатото на Иванов обвинение у нас. Всъщност той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата. Иванов е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 гр. кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем.

Испания става втората държава в последните няколко дни, която отказва предаване на искане от българската прокуратура обвиняем, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията „Нексо“, припомнят от АКФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече