Трудният танц между първите двама: Неизбежен и мъчителен

0

- Advertisement -

Следващите три дни се очертават решаващи за това дали ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, ще постигнат съгласие за редовно правителство, което ще реши и съдбата на поредното Народно събрание и дали България ще върни към нови предсрочни избори.

Преговорите между двете най-големи парламентарни групи за управленски политики и някаква форма на съвместно управление продължават при променлив успех вече две седмици. Доскорошните непримирими опоненти играят ход за ход и с чести промени на тактиката от поставяне на условия до демонстрации на търпение в опит да покажат пред избирателите диалогичност, но и да постигнат предварително определените си цели. Президентът обаче даде знак, че краят на дадената им отстрочка преди да връчи първия мандат за кабинет, наближава и другата седмица ще изисква крайно решение.

И докато за ГЕРБ решението изглежда сравнително лесно, доколкото ключово ще е мнението на лидера му Бойко Борисов, „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще трябва да преодолят множество разногласия. Те, според източници на „Дневник“ от двете формации в коалицията, са свързани както с принципа на излъчване на правителство и министрите в него, така и с искането на ГЕРБ да получи предварително имената на номинираните (част от имената вече се завъртяха в медии, по-надолу в текста – бел. ред). Така, макар от двете формации да декларират, че това няма да застраши стабилността в коалицията, решението се очертава мъчително. Още повече, че за да бъде формално взето, ще е необходимо голямо мнозинство в парламентарната група.

Трудният танц между първите двама

В изминалите две седмици, въпреките демонстрираното разбирателство за председател на Народното събрание и законодателна програма, „Продължаваме промяната – Демократична България“ запази твърдо позицията си за сформирането на правителство. Заявката, дошла веднага след изборите първо от съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, е, че коалицията няма да подкрепи правителство на или с участие на ГЕРБ.

След като мина през няколко различни тълкувания за поведението си в отговор, партията на Бойко Борисов вече не изключва възможността да се откаже от първия мандат, който предстои да получи от президента Румен Радев и да подкрепи втория. Борисов обаче постави условие за подкрепата си, от което засега не дава знак, че би отстъпил – предварително да види и оцени правителство, които „Продължаваме промяната – Демократична България“ би предложила.

Първоначално изискването беше с фиксиран срок – председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска партията да види имената до края на почивните дни и заплаши че в противен случай партията ще продължи разговорите със следващите формации в парламента. „Продължаваме промяната“ реагира ден по-късно с изявление на Андрей Гюров пред „Нова телевизия“: „Няма да свалим картите и да играем играта на ГЕРБ“.

Малко след това в кулоарите на парламента Бойко Борисов се скара на „Продължаваме промяната“, че нарушава диалогичния тон, но в същото време отстъпи от вече поставения срок за отговор, като отрече да е ставало дума за ултиматум и обясни, че „няма срок на търпението“.

Да бъде или да не бъде… представено

Макар това да не е първостепенният въпрос, в „Продължаваме промяната – Демократична България“ има разногласия за това дали ГЕРБ да получи номинациите за министри преди връчването на първия мандат. Според публичните изказвания решението предстои тепърва и ще бъде взето поотделно от ръководните органи на партиите от коалицията – общо четири на брой („Продължаваме промяната“, „Да България“, ДСБ, „Зелено движение“).

По неофициална информация на „Дневник“ част от „Продължаваме промяната“ смята за правилно да се удовлетвори искането на ГЕРБ. Като аргумент в подкрепа на това представители на партията посочват, че, ако ГЕРБ знае какво е проектоправителството на коалицията и въпреки това не го подкрепи, ще носи отговорността за неуспеха за избиране на редовно управление и поредните предсрочни избори. Според други ако коалицията не обяви кандидатите си предварително, това би дало основание на ГЕРБ да не предложи правителство с първия мандат, а при втория да атакува предложения Министерски съвет и да не го подкрепи.

В сряда (26 април) в кулоарите на парламента съпредседателят на групата на коалицията Николай Денков коментира, че „има нагласа “ да бъдат представени предварително имена, макар да направи уговорката, че е нужно обсъждане в ръководствата, а списък още няма.

В „Демократична България“ пък имало опасения, че с представянето на министрите пред ГЕРБ предварително не само се нарушава логиката на конституционната процедура с мандатите за правителство, но се давал пълен контрол на Борисов над развоя на събитията, казаха източници на „Дневник“ .

- Advertisement -

В последните седмици депутатите от „Демократична България“ изглеждат дистанцирани от процесите, като избягват медийни изяви, както и коментари в кулоарите на парламента. Представители на обединението не взеха и думата по време на лидерската среща с ГЕРБ, макар да присъстваха.

Експертен или политически кабинет

По ключовия въпрос – какво да е правителството, формациите в коалицията също са на различно мнение, сочи неофициалната информация от втората по численост група.

Още в предишния парламент, когато беше потенциален кандидат да получи третия мандат „Демократична България“ лансираше тезата за правителство от експерти, т.е. без политически лидери. Според информация на „Дневник“ тази нагласа в обединението продължава да е актуална. Аргументът е, че отношенията между партиите са изострени и лансирането на партийни лидери може да е удобно оправдание за отказ от подкрепа от опонентите.

Обратно, ако бъде избрано правителство с политически лидери в него от партия, с която довчера са били в режим на директни атаки, това може да остави в обществото съмнения за задкулисни договорки, смятат източници от „Демократична България“.
В началото на седмицата лидерът на ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че партията му се посъветвала с най-авторитетните си участници във властта през годините, включително бившия премиер Иван Костов, как да се реши проблемът със съставянето на правителство. Той отказа подробности за обсъжданото, но напомни за изхода от кризата в края на 1990 г. с кабинета от експерти на Димитър Попов.

Представители на „Продължаваме промяната“ обаче неведнъж публично заявиха, че коалицията ще заложи тъкмо на политическо правителство. Аргументите за това са, че експертите не могат да носят политическа отговорност, а и избирателите гласуват за политически формации. За доказателство, че няма скрити договорки „Продължаваме промяната“ смята това, че не отстъпва от условията си: да не подкрепи мандат на ГЕРБ, както и правителство с нейно участие.

През последните дни Бойко Борисов, който в продължение на месеци яростно атакуваше съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев и отхвърляше всякакъв вариант да подкрепи връщането им във властта, се изказа ласкаво за тях. Първо заяви, че с Петков са си простили, намеквайки за размяната на обвинения и ареста си през март миналата година. След това, коментира, че с Асен Василев може да се работи, защото „усеща какво са сгрешили и как може да се поправи“. В четвъртък Борисов не изключи вариант Кирил Петков да бъде дори министър в бъдещ кабинет, ако има разбирателство за управленска програма. От „Продължаваме промяната“ не потвърждават, но и не отричат неофициалните твърдения за среща между съпредседателите на партията и Борисов извън парламента.

След различни позиции по въпроса, понастоящем Бойко Борисов твърди, че е склонен както на вариант, в който министри стават партийни представители, така и за комбинация от експерти. В интерпретацията му обаче експерти са и бившите му министри Томислав Дончев (зам.-председател на ГЕРБ), Делян Добрев (член на ръководството на партията) и Красимир Вълчев.

В четвъртък (27 април) вечерта в медиите се появиха няколко имена, за които се твърди, че са в предлагания от втората парламентарна група списък.

Според „24 часа“ за премиер е номиниран Николай Денков, за вицепремиер с ресор специални служби и Шенген – Кирил Петков, а за вътрешен министър – лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. По информация на „Нова телевизия“ пък за външен министър се обсъждало името на Весела Чернева. Тя беше съветник на Петков, докато беше премиер, а „Има такъв народ“ я обвиняваше, че действа като министър в сянка, емилинирайки техния представител в кабинета Теодора Генчовка.

На въпроси на „Дневник“ представители на ръководството на коалицията и на парламентарната група определиха публикации с имена на министри като слухове и спекулации. Източниците допускат и, че е вероятно имената да са „спуснати“, за да може да бъдат публично атакувани и съответно отхвърлени от ГЕРБ. Въпреки че от седмици се обсъждат възможни и невъзможни имена в проектоправителство на новата коалиция, решения досега не са взимани, твърдят източници на „Дневник“ от преговарящите.

Решението: трябва, но как

Дори формалното взимане на решение за това как да действа коалицията, не изглежда лесно. Първо одобрение трябва да бъде получено от ръководните органи на всяка от четирите партии в коалицията. По информация на „Дневник“ ръководствата на формациите в „Демократична България“ тепърва ще взимат решения дали техни представители да участват в правителство с мандат на коалицията.

Последният етап е гласуването в общата парламентарна група. Според информация на „Дневник“ във вътрешния правилник на групата, пише, че обичайно решенията се взимат с обикновено мнозинство (поне половината плюс един), но за ключовите въпроси, какъвто е предложението за правителство, трябва квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите. Това означава, че са нужни поне 43 гласа от 64-членната група. Депутатите на „Продължаваме промяната“ са 38, а на „Демократична България“ – 26.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече