Шенген до края на годината? Не и без отчетност на главния прокурор и реформа на КПКОНПИ

0

- Advertisement -

Законовите промени за отчетността на главния прокурор и реформата на антикорупционната комисия за едни от условията за приемането на България в Шенгенското пространство, потвърди външният министър Николай Милков в четвъртък.

Засега срещу присъединяването на България в зоната за свободно пътуване са се обявили Нидерландия и Австрия. Нидерландия акцентира на проблемите с върховенството на закона у нас, докато Австрия е насочена към мигрантската криза.

„Редицата закони, които Нидерландия поставяше, бяха сведени до два – отчетността на главния прокурор и реформата на КПКОНПИ. Главната отговорност за Шенген е в НС“, каза Николай Милков.

По думите му ако тези два закона бъдат приети, това би отворило пътя за положителна оценка на Нидерландия.

„Ние имаме рамката, алгоритъмът от действия, които водят към Шенген. Има възможност през есента България да получи членство в Шенген“, допълни Милков.

Очаква се Нидерландия да обсъди отново позицията си след доклада през юли за върховенството на закона във всички членки на Европейския съюз.

- Advertisement -

Ситуацията с Австрия, обаче, Милков прехвърли към МВР.

Нидерландия блокира само България, докато Австрия спира и България, и Румъния. И има възможност двете страни да бъдат разделени по пътя си към Шенген, ако България не успее да реагира.

Тази седмица министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер посети Букурещ.

„Румъния е постигнала много добър напредък в борбата срещу нелегалната миграция, но все още има дълъг път до ефективната защита на външните граници на Европейският съюз“, каза Карнер.

Европейската комисия вече взе решение да се помогне на двете балкански страни за адекватна охрана на границата, за да не преминават незаконни мигранти.

Присъединяването в Шенген изисква пълен консенсус от всички страни членки, напомня „Медиапул„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече