За водата и маслото в нашата политика и държава

0

- Advertisement -

На много хора им се вижда абсурдно да има правителство на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, подкрепено от ГЕРБ. На практика обаче то е единственото възможно, излъчено от двете коалиции.

Акад. Николай Денков ясно обясни защо не може да има коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Защото двете коалиции са като водата и маслото.

Защото философията на едната коалиция е държавата да се управлява чрез „правото на силата“, а на другата чрез „силата на правото“. Вертикалното силово с един вожд срещу хоризонталното съгласувано между лидери упражняване на властта. Източният срещу западния модел на публично поведение.

На държавно ниво този конфликт се проявява между формата на заложената в конституцията „правова държава“ (чл. 4(1)) и нейното по съдържание битие на силова държава с тесен неизбран елит, който упражнява паралелна нелегитимна власт.

Затова нашите формални институции (закони, постановления, наредби, правила) не работят, защото са блокирани от неформалните институции (манталитет, култура, обичаи и навици на хората, прилагащи правилата).

На ниво икономика този конфликт се проявява между пазарна и рентиерска икономика. Едни бизнеси искат да печелят през пазара и инвестират в продукти, технологии и хора. Други искат да печелят през политиката и инвестират в политически чадъри, като споделят рентата от липсата на конкуренция.

На ниво фирми този конфликт се проявява в структурата на самата фирма. Типично за рентиерските фирми е структурата с шеф- собственик на върха, който решава почти всичко сам. Правила няма, защото се сменят всеки ден. Като си отиде собственикът, с него си отива политическият чадър и контактите, а фирмата загубва своята стойност.

- Advertisement -

Фирмите, които работят на пазарен принцип изграждат по-хоризонтални структури с обособени звена, на които е делегирана власт и отговорност при вземане на решения с различни нива за типа решения, които могат да се вземат. А фирмите могат да работят и без собственика си и да увеличават своята стойност.

И всичко по-горе опира именно до културата.

Правото на силата се предпочита ПРЕДИМНО от по-възрастните поколения, расли по съветско време с патриархална култура, с по-слабо образование и доминиращо влияние на бащата в семейството им.

Силата на правото се предпочита ПРЕДИМНО от по-младите поколения, израсли не само в демокрация, а и успели да живеят и учат в западна култура, с високо образование и доминиращо или поне равно влияние на майките им в семействата.

Това, което е България днес, е именно фундаментален сблъсък на две антагонистични култури.

Евгений Кънев, „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече