И Путин като Сталин: Сам си вярва на лъжите

0

- Advertisement -

В най-добрия случай маскировката крие реалността зад воал, изплетен от пропаганда и дезинформация. Това може да позволи на създателя да удари неподготвен враг или да възпре измамен противник, който не знае за слабостите. В най-лошия случай маскировката изкушава лидерите да повярват на собствените си лъжи, пише за The Center for European Policy Analysis (CEPA) Уолтър Клеменс, сътрудник в Центъра за руски и евразийски изследвания на Харвардския университет Дейвис и почетен професор по политически науки в Бостънския университет.

В момента ситуацията на Владимир Путин и тази на Русия вероятно са много по-крехки, отколкото изглежда на външни лица. Както много други в съвременна Русия, той се вдъхновява от Йосиф Сталин, майсторът на маскировката. През 30-те години на миналия век той се хвалеше с доброволна колективизация и всеобщо щастие, дори когато принудителните реквизиции на храна убиха с глад милиони в Украйна и Казахстан.

Чистките на офицерския корпус на Червената армия и ръководството на комунистическата партия през 30-те години на миналия век се добавиха към историята на Сталин от грешки и престъпления, отслабвайки страната, въпреки че опасността от война непрекъснато нарастваше. В рамките на месеци след началото на операция „Барбароса“ на 22 юни 1941 г. СССР губи половината от икономическото си производство и над половината от своите танкове, самолети и артилерия.

- Advertisement -

Но Сталин и неговите приемници крият броя на жертвите във войната повече от 60 години в това, което руският историк Игор Ивлев нарече „обща (или генерализирана) лъжа“ в списание War Historical Archive през септември 2012 г. Той изчисли, че общите съветски загуби от 1941 до 1945 г. са били 38,5 милиона, от които 20,5 милиона са били военни. Това е повече от два пъти спрямо 8,7 милиона, отчетени от Министерството на отбраната.

Как Ивлев стига до тази мрачна бройка? Той добавя части от официална информация, която не е обобщена от властите. Той сверява тези общи данни с данни от преброяването отпреди и след войната, през 1939 г. и 1946 г. От архивите на Лигата на младите комунисти и Комунистическата партия Ивлев знае колко членове на партията са облекли униформата и колко са оцелели – 7 милиона от 16 милиона – смърт от 57%.

Демографските последици рикошираха през поколенията. Много повече жени са оцелели във войната, отколкото мъже. През 1939 г. в СССР е имало около 7 милиона повече жени, отколкото мъже; до 1959 г. дисбалансът е 21 милиона, пише news.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече