ЕС готви „черен списък“ за корумпета, подобен на „Магнитски“

0

- Advertisement -

Европейският съюз представи предложения за борба с корупцията в общността, включително план за изготвяне на „черен списък“ на лица извън ЕС, обвинени в корупция по света.

Плановете идват само няколко месеца след като скандал за подкуп в Европейския парламент разтърси ЕС и след като проучване от 2022 г. показа, че корупцията продължава да буди сериозно безпокойство у гражданите на ЕС – 68% от тях смятат, че тя все още е широко разпространена в тяхната страна.

„През годините наблюдавам кои фактори намаляват доверието на хората в демокрацията. И те са два: злоупотребата с власт и корупцията“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Предложенията ще доближат 27-те държави – членки на ЕС до стандартизиране на определенията за това какво представлява корупцията, като освен подкуп ще включват и търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и незаконно обогатяване.

Те също така ще принудят държавите членки да хармонизират сроковете за лишаване от свобода по отношение на минималните и максималните наказания и ще имат за цел да улеснят трансграничното сътрудничество между полицейските сили на държавите-членки.

Друго ново правило излиза извън рамките на Европа и предвижда замразяване на активите в ЕС и забрана за влизане в общността на физически и юридически лица, извършили „сериозни корупционни действия“.

Плановете ще трябва да бъдат одобрени от 27-те държави членки на ЕС и от Европарламента.

Черен списък подобен на „Магнитски“

Предложението за черен списък е подобно на американския закон „Магнитски“ – закон, по силата на който Вашингтон наказва чуждестранни правителствени служители, замесени в корупция или нарушения на правата на човека.

„Изпращаме ясно послание: ЕС не е отворен за бизнес за онези, които се занимават с корупция, където и да се случва това“, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

„Корупцията е също така заплаха за нашата сигурност, като 60% от организираните престъпни групи си служат с корупция. Понастоящем Европейската комисия предлага всеобхватен списък на корупционни престъпления, за да попречи на корпумпираните по най-ефикасен начин. Настоящото предложение ще обхване корупционните престъпления, съгласувани на международно ниво в рамките на Конвенцията на ООН срещу корупцията. С него ще бъде допълнено неотдавнашното ни ново предложение относно отнемането на активи и също така ще се съдейства за изграждането на култура на почтеност чрез дейности за предотвратяване на корупциятаЗа първи път корупцията в публичния сектор и корупцията в частния сектор са включени в един общ закон. Целта на това предложение е да се затегне мрежата около корумпираните лица“, посочи Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи.

Корупцията „застрашава мира“

Сериозните корупционни деяния, включени в определението на комисията, са подкупване на държавен служител и присвояване на публични средства.

Коварните действия на корупция могат също така да застрашат мира и международната сигурност, като дават възможност за тероризъм, организирана престъпност и други престъпления. Ето защо трябва да разширим обхвата си и да се борим с корупцията по целия свят, заяви Борел.

- Advertisement -

Йоурова обясни, че предложенията са подобни на други санкции на ЕС, като например срещу руски лица, свързани с инвазията в Украйна, но не са насочени към конкретна държава.

В края на 2020 г. ЕС вече въведе механизъм, който санкционира лица, отговорни за „сериозни нарушения на правата на човека“ по света.

Дадено лице ще бъде добавено в черния списък на ЕС, след като ръководителят на външната политика официално предложи името му, което след това трябва да бъде одобрено единодушно от държавите-членки.

При включването на дадено лице в списъка ЕС трябва да разполага с доказателства в подкрепа на този ход или чрез открити източници като медиите, или чрез информация, събрана от разузнавателните или правоприлагащите служби на държавите-членки.

Всяко лице, попаднало в списъка, ще може да оспори решението пред Съда на Европейския съюз.

Йоурова заяви, че дългоочакваното предложение за създаване на европейски етичен орган, който да отговаря за наблюдението на европейските институции, може да бъде представено още този месец, уточнява БГНЕС.

Прокурорите трябва да разполагат с инструменти за борба с корупцията

Държавите членки ще трябва да гарантират, че правоприлагащите органи и прокурорите разполагат с подходящи инструменти за разследване с цел борба с корупцията.

И още държавите членки ще трябва да гарантират, че привилегиите и имунитетът могат да бъдат отнети своевременно в хода на разследвания за корупция по предварително законоустановена ефективна и прозрачна процедура.

Предвижда се въвеждане на минимални правила относно давностния срок, за да се гарантира достатъчно време за подвеждане под съдебна отговорност на извършителите на корупционни престъпления.

Предотвратяване на корупционни практики и изграждане на култура на почтеност

Мерките на ЕС предвиждат още повишаване на осведомеността относно корупцията чрез провеждане на информационни кампании и кампании за повишаване на осведомеността и изследователски и образователни програми за намаляване на рисковете от корупция и корупционните престъпления.

Гарантиране, че публичният сектор носи отговорност съобразно с най-високите стандарти чрез налагане на задължение на държавите членки да приемат ефективни правила относно свободния достъп до информация от обществен интерес, разкриването и управлението на конфликти на интереси в публичния сектор, разкриването и проверката на имуществото на държавните служители и регулирането на взаимодействието между частния и публичния сектор.

Създаване на специализирани органи за борба с корупцията и осигуряване на подходящи ресурси и обучение за органите, отговарящи за предотвратяването и борбата с корупцията, пише „Дневник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече