Русия е инсценирала атаката с дронове в Кремъл?

0

- Advertisement -

Русия обяви в сряда, че Украйна е атакувала Кремъл с два дрона, като президентът Владимир Путин е останал невредим. Само ден след оповестяването на „новината“ обаче съмненията около реалния извършител се увеличават, като украинският президент Володомир Зеленски отрече страната му да стои зад удара. По думите му той иска Путин да бъде съден, а не да определя съдбата му еднолично.

В четвъртък отбранителният мозъчен тръст Institute for Study of War (ISW) заяви, че Русия „най-вероятно e инсценирала“ предполагаемия удар. ISW твърди, че замисълът е желанието на Путин да „пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация“. „Няколко индикатора предполагат, че атаката е била вътрешно проведена и целенасочено организирана“, пише организацията в свое съобщение.

В него ISW отбеляза, че Русия наскоро е засилила вътрешната си противовъздушна отбрана, включително над Москва, което прави шансовете двата дрона да останат незабелязани изключително малки. „Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество слоеве на противовъздушната отбрана и да са детонирани или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който предоставя зрелищни изображения, добре уловени от камерата“, смятат от мозъчния тръст. И добавят, че „незабавният, съгласуван и координиран отговор на Кремъл, че атаката е била вътрешно подготвена по такъв начин, че планираните политически ефекти да надделеят над нейния срам“.

Подобни съмнения изказа и бившият министър-председател на Швеция Карл Билд. „Имам сериозен(и) въпрос[и]. Наистина ли е реалистично – ако дронът идва отдалеч – никаква въздушна отбрана да не би могла да се намеси точно над самия Кремъл?“

- Advertisement -

Белият дом не обяви конкретна позиция, като прессекретарят Карин Жан-Пиер заяви, че не може да „потвърди автентичността“ на съобщенията на Русия, че е осуетила нощна атака на украински дронове срещу Кремъл. Тя добави, че администрацията е „запозната с информациите, но не е в състояние да потвърди автентичността им в момента“. „И затова не искам да навлизам в спекулации за случилото се“, каза тя.

Украинците отричат да имат нещо общо

Михайло Подоляк, високопоставен украински служител, изрази допълнителни съмнения относно предполагаемата „атака“ в Twitter в четвъртък. Той заяви, че видеозапис на „атаката“, който показва две неидентифицирани фигури на покрива на сградата на Сената на Кремъл, докато дрон експлодира над нея, е „подозрителен“, както и 12-часовото забавяне между предполагаемия инцидент и съобщението на Кремъл за него.

Подоляк каза, че за разлика от това обстрелът на град Херсон в Южна Украйна в сряда, причинил смъртта на 23 цивилни, е твърде реален. Олександър Прокудин, началник на регионалната военна администрация на Херсон, каза в четвъртък сутринта, че Русия е обстрелвала по-широкия регион 98 пъти през предходните 24 часа. Русия отрича да атакува цивилни въпреки ежедневните удари по гражданска инфраструктура, пише „Капитал“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече