Цветанов: Мария Габриел ще бъде употребена, Борисов залага бъдещата ѝ перспектива

0

- Advertisement -

Формулата за правителство, която ще ни се предложи в предстоящите няколко седмици ще бъде на „хартиената коалиция“.Това  беше ясно дефинирано в края на мандата на 48-ия парламент. Сега вече се появява като реалност и това, което успя да направи Борисов, е да може действително да се легитимира чрез лидерската среща и оттук нататък той казва, че независимо от това, че не могат да се разберат, той слага държавата на първо място и по този начин излиза в изолация, в която беше попаднал преди,заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в Денят ON AIR.

“Възможно е Мария Габриел да е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за премиер, познавайки Борисов, който взима нестандартни решения в подобни казусни ситуации. Имали сме такава 2014 г., когато проф. Веселин Вучков напусна позицията министър на вътрешните работи и на негово място беше поставена Румяна Бъчварова, която не познаваше системата и виждаме какъв е резултатът няколко години по-късно”, припомни Цветанов.

Той изрази мнение, че Мария Габриел е изключително почтен, образован и качествен човек, но е живяла през последните 20 години в чужбина. „За нея основен акцент е била европейската политика и смятам, че затова получи признание като евродепутат няколко мандата и като еврокомисар. Смятам, че страната ни в момента се нуждаеше от силно присъствие в ЕК, а Мария Габриел има съответната политическа подкрепа на ЕНП“.

Цветанов попита дали България няма да загуби много от силното си присъствие в ЕК, ако Мария Габриел стане премиер.

„Трябва да стартира нова процедура за еврокомисар, който България трябва да представи. Едно събеседване, изслушване продължава около 3 месеца. Ние ще загубим един силен глас в ЕК, който да може да бъде чут, особено в такава криза. При всички положения тя ще бъде употребена, но тук Борисов е заложил и нейната бъдеща перспектива, защото знаем, че 2024 година изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия“, поясни лидерът на Републиканци за България.

„Мария Габриел ще разбере какво е вътрешна политика, защото тя няма нищо общо с европейската политика и ценности, които се налагат ежедневно“, добави Цветанов.

- Advertisement -

„Тя има добра комуникация с всичките евродепутати, които представляват страната ни от всичките политически семейства – и БСП, и ДПС, и ГЕРБ-СДС. Мария Габриел няма да получи съпротива при евентуалното ѝ номиниране за бъдещ министър-председател, ако това стане факт. По-притеснително е начинът, по който днес Борисов обяви какви са следващите избори след нейното номиниране. Това показва, че последните решения, които се вземат, не са на Борисов. Това са решения, които са продиктувани от други интереси и сили, за които той не може да откаже“, категоричен е бившият вътрешен министър.

По думите му кризата няма да бъде решена толкова бързо и прогнозира протести.

Признанията на Деница Чингарова, която твърди, че е фалшифицирала изборите през 2015, Цветанов коментира така: „Защо сега? Защо не го е казала тогава, за да могат да се вземат съответните административни или наказателни санкции. Когато изборният процес приключи, тогава е моментът да се сезират компетентните органи. Това е много сериозно обвинение“.

Цветан Цветанов категорично отрече по негово време да е имало опит за фалшифициране на избори.

Председателят на Републиканци за България сподели мнението си за опита за терористичен акт срещу главния прокурор – Иван Гешев: „Видяхме, че начинът, по който беше осъществен този опит за терористичен акт, виждаме, че няма как да има някакви последствия за лицето, срещу което е било направен. Това, което видяхме е, че взривът е под пътя и взривната вълна ще отиде надолу. Борислав Сарафов е човекът, който обяви пред обществото всичко, от което се разграничава в момента. Защо трябваше да бъде споменавано семейството на главния прокурор“.

Цветан Цветанов смята, че и в прокуратурата няма единодействие в думите по случая с Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече