Каскета vs. Баце: Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов

0

- Advertisement -

Няколко дни, след като шестима прокурори от Висшия съдебен съвет поискаха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, той даде да се разбере, че не само няма да реши сам да напусне поста, но и обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на заместника си Борислав Сарафов, чиято оставка поиска.И двамата за Гешев вече са „лицето Бойко Методиев Борисов“ и „лицето Борислав Боби Сарафов“. За Гешев, Борисов стои зад опита за неговото отстраняване, а Сарафов е „предател на българския народ“. В Народното събрание пък е „целият политически боклук, който трябва да бъде изметен“, а „политическата мафия, олигарсите и всички, които искат да крадат, са се обединили“.

Пред журналисти в съдебната палата в София в понеделник, Гешев показа лист, подписан от него, в който той уведомява Висшия съдебен съвет, че напуска поста и моли да бъде назначен във Върховната административна прокуратура.

След като го показа, той го скъса демонстративно и го хвърли на земята.

Последва изложение, продължило близо час, което премина през хронологията, според Гешев на замисъла за неговото отстраняване. В него той включи и взривът до колата му, обвини Борисов, намекна, че е бил и заплашван да подаде оставка, че има подкрепата на магистрати, с които се е чул и които са обвинили Сарафов в опит за преврат. Гешев дори спомена, че е получил информация, че е имало указание за прекратяване на случая „Барселонагейт“.

В края на изявлението, Гешев обяви, че ще довърши мандата си, който би трябвало да приключи през 2026 година и не даде възможност за журналистически въпроси.

Главният прокурор говори в присъствието на тримата си заместници Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Даниела Машева. Там беше и административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова и говорителят Сийка Милева.

- Advertisement -

Оттук нататък Висшият съдебен съвет трябва да разгледа предложението на шестимата членове на прокурорската колегия за отстраняването на Гешев. Това е ще е третата подобна процедура пред този състав на съвета. Необходими са гласовете на поне 17 души от 23-ма членове, а след това ВСС трябва да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването на Гешев. Процедурата ще започне от момента, в който Гешев получи искането за отстранявато си. Засега няма информация това да се е случило.

Едно завоалирано предложение, Бойко Борисов и една жена, приятелка политик

„В четвъртък Габриел (бел.ред. кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел) каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам това доколко нарушава разделението на властите и независимата съдебна система. Звъннах на политик, жена политик, когото познавам и смятах, че ми е приятел. И тя каза: Разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път“, коментира Гешев.

При обявяването на приоритети на проекто кабинета на ГЕРБ, Габриел беше в парламента с председателя на парламентарната група на партията на Бойко Борисов – Десислава Атанасова. „Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5 други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна такава“, каза още Гешев.

„Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев. На никой прокурор не съм се обадил, никакви листчета не съм изпращал на Иван Гешев“, така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес пред журналисти обвиненията от главния прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че след чутото на брифинга е още повече убеден, че ‘законите, които да реформират съдебната системата трябва да се приемат максимално бързо“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече