Шоуто на Гешев: Война по върховете на държавата

0

- Advertisement -

Тези събития изглеждат като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си.

Седмицата започна ударно с пресконференция на главния прокурор Иван Гешев и моментален отговор от Бойко Борисов. С изявата си Гешев показва, че няма да стане доброволна жертва в процеса на политическа „реабилитация“ на ГЕРБ-ДПС:

– Той използва думи като „политически боклук в парламента“, които са достатъчни за отстраняването му от ВСС. Не че има нужда от нови и допълнителни основания за това (двама правосъдни министри внесоха вече във ВСС множество основания), но откритото нарушаване на етическия кодекс от страна на висшия магистрат издава желанието му за тотална война;

– В пресконференцията имаше и директни заплахи от Иван Гешев към Борисов, учудени питания към другия доскорошен политически патрон – ДПС, както и намеци в мафиотски стил. Стана ясно, че „Барселона гейт“, а и други дела са на директна команда от Гешев – движението им в каквато и да е посока зависи от него като главен прокурор. Това оборва тезата за ненамеса на главния прокурор в конкретни дела;

– Изнесената информация от Гешев за това кой кого заплашвал и изнудвал във ВСС и сред висшите магистрати е основание за започване на процесуални действия. Към момента нещата остават на ниво първо предупреждение и заплаха от страна на главния прокурор.

Завладяването

Тази пресконференция, както и поведението на ВСС след политическото решение на ГЕРБ-ДПС за отстраняването на Иван Гешев, демонстрират много ясно завладяването на съдебната система и прокуратурата в частност. Политическите патрони – ГЕРБ-ДПС – изглежда искат да се освободят от „инструмент“, който вече им е неудобен. „Инструментът“ обаче не се дава, а има и институционални гаранции да го направи. Много е показателно обаче, че буквално часове след като Мария Габриел заяви, че ще иска отстраняването на главния прокурор, прокурорската колегия също се задейства в същата посока. Този синхрон разкрива политически/партийната оцветеност на ръководството на съдебната система, която води и до липса на безпристрасност в гледането на дела.

- Advertisement -

За съжаление всички тези събития – а и „атентатът“ срещу Гешев – изглеждат като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. И най-вероятно става дума точно за такава война. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си. Тази пресконференция беше с цел те да разберат намеренията му. Най-лошото за България ще е двата лагера да се договорят някак и блатната растителност да покрие дупката след хвърления във водата камък.

Почти веднага след пресконференцията на Гешев отговори и Бойко Борисов, притиснат от въпросите на журналисти. От наратива му стана ясно, че:

– е говорил с Гешев за ситуацията, макар че отрече да му е предлагал посланически постове и оттегляне. Аргументът му в тази посока беше обаче слаб – че той не решава посланическите места. Това е вярно, но все пак, ако има правителство „Габриел“, то ще трябва да вземе решението заедно с президента Радев, което дава възможности и на Борисов да допринесе съществено за него.

– учуден е от това, че Гешев споменава само него, а не останалите партии, искащи неговата оставка. И тук място за чудене няма, защото позицията на останалите е известна отдавна. Едва отскоро политическите патрони на Иван Гешев ГЕРБ и ДПС – партиите, които го изстреляха на поста – започнаха да искат отстраняването му. А и за останалите няма толкова много натрупани корупционни съмнения и скандали. В този смисъл конфликтът е наистина вътре в една групировка, която досега действаше синхронно. И друг път хора са изпадали от нея – Цветан Василев, Васил Божков, Цветан Цветанов и т.н., така че не става дума за прецедент. Обикновено губещият или е отивал в изгнание, или е запазвал омертата в някаква степен. А най-често са се случвали и двете.

– Борисов повтори и тезата си, че няма къща в Барселона, което никой и не твърди.

Като Дамоклев меч

Целият този скандал демонстрира какво очаква България занапред, ако лидерският проблем в ГЕРБ и ДПС не намери някакво трайно решение. Ще е много трудно да се съставят правителства, особено ако тези партии запазят влиянието си. А ако се съставят правителства, те ще бъдат уязвими от подобни скандали и вътрешно-групировъчни войни. Хазартният скандал „Божков“, „Барселона гейт“, чекмеджетата, чувалите с пари за магистралите и т.н. – всичко това ще продължава да виси като Дамоклев меч върху всяко правителство, избрано с участието на определени известни партии.

Даниел Смилов, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече