Гешев плаши с разкрития членовете на ВСС, които му искат оставката

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които му искат оставката, да си направят отвод от разглеждането на сигнала на заместника му Борислав Сарафов. Гешев на няколко пъти даде да се разбере, че ако те не направят това, той ще огласи подробности за тях, без да обявява какви.

„За да спестите срама на прокуратурата, си направете отвод в името на българската прокуратура, на българската магистратска общност. Ще направя по-късно подробна мотивировка защо не трябва да участвате в гласуването“, призова Иван Гешев и добави: „Въпрос на морал е“.

Йордан Стоев от ВСС му отговори, че това е процедурна хватка, защото ако шестимата си направят отвод, сигналът на Сарафов няма как да се гледа от останалите трима членове на колегията.

Междувременно проверка по случая започна и в Софийската градска прокуратура, която побърза да декларира, че е независима от началника на прокуратурата Гешев.

Проведеното на 17 май заседание е първото на ВСС в новата ситуация на безпрецедентна вътрешна война в прокуратурата, откакто зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов атакува фронтално недосегаемия досега господар на институцията Иван Гешев. Това стана след т.нар. взрив до колата на Гешев и заявената от ГЕРБ и ДПС готовност за освобождаването му от поста.

През последните дни валят взаимни обвинения между лагера на Гешев, като чийто адютант се изявява зам.-директорът на следствието Ясен Тодоров и Борислав Сарафов, в чийто отбор засега се отличават шестима (засега) членове от Прокурорската колегия на ВСС и апелативни прокурори в София.

Прокуратурата и ВСС вече са затрупани със сигнали на Сарафов срещу Гешев, на Гешев срещу Сарафов и искане на Сарафов за отстраняване на Ясен Тодоров.

По време на заседанието в сряда никой от членовете на Прокурорската колегия, поискали предсрочното освобождаване на Гешев, не се стресна от заплахите на Гешев и не си направи отвод.

В крайна сметка с 4 на 3 гласа колегията реши да включи сигнала на Борислав Сарафов срещу Гешев в дневния ред и да започне проверка по него.

Сигналът бе препратен на две комисии на ВСС – по етика и по дисциплинарна дейност. След като те го проучат, ще се пристъпи към разглеждането му от общото заседание на Пленума на ВСС.

В сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов се твърди, че началникът му Иван Гешев е правил незаконен запис на разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев.

- Advertisement -

В гласуването не участваха Иван Гешев и Йордан Стоев.

На 12 май, петък, шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която по традиция няма различно мнение от Гешев, изведнъж се обърнаха срещу него и поискаха отстраняването му от длъжност.

Предложението бе подписано от шестима души: Георги Кузманов и Йордан Стоев (квота на прокурорите), Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (политическа квота, избрани от ГЕРБ), Огнян Дамянов (Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (БСП).

Иван Гешев обаче отказа да предаде без бой и скъса оставката си в понеделник. В сряда пред Прокурорската колегия той демонстрира, че е готов да стигне много далеч в битката си за оцеляване на поста. Гешев поиска отвода на петима от тези, които му искат оставката, като направи изключение само за Светлана Бошнакова.

Иван Гешев се мотивира, че не се съмнявал в нея.

Бошнакова е била в Пирогов. Някой просто ѝ е занесъл да подпише искането. Това е положението„, каза главният прокурор.

Любопитното е, че Бошнакова влезе във ВСС като квота на БСП, а именно лидерът на БСП Корнелия Нинова провали правителство на ГЕРБ с първия мандат. Това стана два часа след като Гешев отказа да подава оставка и се закани на „политическия боклук“, говорейки за „дела на трупчета“.

Въпреки тягостната атмосфера, Иван Гешев водеше заседанието през цялото време и се държеше подигравателно с новоизпечената опозиция в Прокурорската колегия. Най-често той се обръщаше предизвикателно към Калина Чапкънова, която обаче не му остана длъжна.

Иван Гешев обясни, че не иска отвода на Бошнакова, защото не се съмнявал в нея.

Бошнакова е била в Пирогов. Някой просто ѝ е занесъл да подпише искането. Това е положението„, каза главният прокурор.

Въпреки тягостната атмосфера, Иван Гешев водеше заседанието през цялото време и се държеше подигравателно с новоизпечената опозиция в Прокурорската колегия. Най-често той се обръщаше към Калина Чапкънова, отбелязва „Медиапул“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече