Тикви и каскети наистина посрамиха Нетфликс!  Какъв убийствен резил за България!

0

- Advertisement -

България наистина посрами „Нетфликс“. Само дето второто е концерн от развлекателната индустрия, а първото – уж държава от ЕС и НАТО. Нека да пофантазираме какви ще са последствията за тази държава след публикацията в брюкселското издание „Политико“, според което именно сегашният български сериал удря в земята конвейерната продукция на „Нетфликс“. А тази продукция нерядко предлага спиращи дъха политико-мафиотски сюжети, пред чиято правдоподобност дори най-наивният зрител невярващо потрива очи.

Унищожителна статия за България

„Политико“ се смята за отлично осведомена медия, която най-точно мери пулса на европейските структури. И тъкмо това по произход американско издание, което принадлежи към германския концерн „Аксел Шпрингер“, през последната седмица публикува две статии, свързани със сегашната политическа криза по българските земи, последната от които е направо унищожителна.

Възможните обяснения са две. Първо: някой е наредил на медията да злепостави България в лицето на г-жа Габриел, г-н Борисов, ГЕРБ и г-н Гешев, за да даде едно рамо на ПП/ДБ. И второ: журналистите от медията просто са си свършили работата и огласяват пред света срамната публична тайна на София, където властта скрито се държи от престъпни и клиентелистки средновековни кланове.

Клевета или истина?

Нека за миг проследим логиката на първото обяснение, колкото и нелепо да е то. В главата на имагинерния „среден българин“, когото изданието в подтекст обвинява, че е допуснал да го управляват „каскети“ и „тикви“, тази логика е стройна: България пак е оклеветена от продажни западни журналисти, които получават инструкции от евроатлантическите властови центрове, а информацията си черпят от онези лоши, лоши жълтопаветници, висящи по цял ден в американското посолство, за да плюят по своята прекрасна страна с древна история.

- Advertisement -

Второто обяснение, според което срамотиите на българската клептокрация най-после са лъснали без никакви замазвания, със сигурност ще потъне в блатото на местната политическа и медийна действителност. Защото то предизвиква само срам, парлив, убийствен срам. А хората не обичат да се срамуват, в дадения случай мнозина от тях предпочитат да си бълбукат под повърхността на блатото и просто не желаят някой да ги измъква от лепкавата тиня.

Диагнозата е поставена

Но за външния свят, най-вече за партньорите от ЕС и НАТО, диагнозата на пациента България вече е окончателно поставена. И бъдете уверени, че в Брюксел и Вашингтон, в Берлин и в Париж политиците вече са наясно: Така повече не може! Тази държава е заложник на клановете, които трябва да се разчистят до дъно!

И тук вече не става дума само за спиране на подкрепата (да, лицемерна и срамна), която г-н Борисов дълги години получаваше на международно равнище, не става дума и за беззъбите контролни механизми на ЕС или за замяната на един главен прокурор с друг. Не, тук става дума за това дали България да бъде оценявана като модерна европейска държава с (някакво) върховенство на закона и (някакви) цивилизационни ценности или да бъде измервана с аршина, който се прилага към редица по-слабо развити държави в Африка, например. И това също предизвиква срам, парлив убийствен срам.

Каквото и да се случи занапред, дори този политико-мафиотски сериал да отшуми, публиката успешно да го забрави (както много други подобни сериали преди него), а главните му протагонисти да оцелеят за участие в следващи сезони, дори България да не бъде позорно изхвърлена от ЕС и от НАТО (което в сегашната геополитическа ситуация е почти изключено), дори в София да възникне почтено и стабилно правителство с европейска нагласа: страната за дълго време напред ще продължи да носи заслуженото клеймо на корумпирана територия без граждани. Или с много малко граждани, които досега не успяват да превърнат територията в истинска държава.

Е, поне едно признание получи тази територия: случващото се в нея е толкова абсурдно и сюрреалистично, че не само сценаристите на „Нетфликс“, но дори Йонеско, Бекет и Салвадор Дали не биха могли да си го представят.

Александър Андреев, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече