Мрежата завря! Осмя главните герои в скандала „Гешев“ (СНИМКИ)

0

- Advertisement -

Върховете на прокуратурата се тресат от разрив между главния прокурор и заместника му. Валят обвинения в предателства и престъпления, разкрития за политическо влияние и послания към доскорошни „приятели“, а социалните мрежи реагират с купища колажи и шеги. Тук направихме една забавна селекция.

Напрежението във висшето ръководство на прокуратурата ескалира от началото на месеца след взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, но през последната седмица последва лавина от скандални събития.

Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов даде тон с изявление, в което обвини началника си, че „дълбоко е нагазил“ в политиката, както и че лично се е намесил в разследването на собственото си покушение.

Колаж: Иван Червенков
Колаж: Иван Червенков

После ГЕРБ и ДПС рязко се обърнаха срещу Гешев, а шестима негови поддръжници във Висшия съдебен съвет (ВСС) веднага поискаха предсрочното му отстраняване.

Точката на кипене сякаш беше достигната в понеделник, когато главният прокурор театрално скъса оставката си пред медиите, започна да нарича Борисов „лицето“, обвини в предателство Сарафов, ДПС и няколко други магистрати и политици, които е „считал“ за „приятели“, и се обяви срещу „политическата мафия“ и „политическия боклук“ в парламента.

Продължението на драмата дойде още същия ден. Заместникът му потвърди, че главният прокурор държи политически дела „на трупчета“, за да „извива ръце“, обяви, че е надминал печално известния си предшественик Никола Филчев и поиска охрана, защото се страхува от „методите на г-н Гешев“.

Във вторник дойдоха и сигналите. Сарафов пусна сигнал в прокуратурата срещу Гешев за престъпление срещу правосъдието, длъжностно престъпление и незаконен запис на член на ВСС.

Успоредно с това, двамата пуснаха срещуположни предложения до съвета за образуване на дисциплинарни производства. И всичко това – на фона на поисканите оставки на Гешев (от шестима кадровици), Сарафов (от Гешев) и зам.-директора на следствието Ясен Тодоров (от Сарафов).

Ясен Тодоров също се записа с драматична медийна изява пред БНТ, където разказа, че „един дрон обикаля и влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е собственост на родителите на съпругата ми“.

Цялата тази хронология провокира вълна от колажи, мемета и шеги в социалните мрежи, някои от които доста просто илюстрират абсурдността на цялата ситуация.

Иво Бояджиев, например, публикува във Фейсбук това кратко обобщение на случващото се, което бързо започна да се споделя масово:

„Преди малко трябваше да обясня на приятел, който живее в чужбина, “какво толкова се случва с тея прокурори”.

Много просто, казвам – заместникът на главния прокурор поиска оставката на своя заместник. Главният прокурор поиска оставката на заместник-главния прокурор. Заместник-главният прокурор от своя страна поиска оставката и на главния прокурор. После заместник-главният прокурор даде главния прокурор за разследване на друг прокурор. Висшият съдебен съвет трябва да гледа исканията за освобождаване на главния прокурор, заместник-главния прокурор и заместника на заместника на главния прокурор.

Преди седмица главният прокурор, заместник главният прокурор и заместникът на заместника на главния прокурор обявиха, че някой се опитва да убие главния прокурор. Вчера заместник-главният прокурор каза, че го е страх да не бъде убит от главния прокурор. Днес заместникът на заместника на главния прокурор каза, че около апартамента му обикаля дрон, а заместник-главният прокурор получи охрана от държавата, заради опасността да бъде убит от главния прокурор.

Иван Червенков пък направи препратка към случай от есента на 2021 г., когато Гешев беше уловен в кадър по време на чат с пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова.

Sevi добре ли е? Ivan Chervenkov

Разнопосочните взаимни обвинения между Гешев и Сарафов вдъхновиха и меме във Фейсбук страницата „Мишел от съпротивата“.

Администраторите на същата страница дори откриха сходство между ситуацията в прокуратурата и финала на реалити шоуто „Ергенът“, в който три жени се бориха да получат роза от единствения играч.

Ергенът: кой #прокурор ще остане без роза??

Родиха се и нови прозвища на държавното обвинение като „Прокарикатура на Република България“ по идея на комуникационния експерт Александър Христов.

- Advertisement -

Известният карикатурист от вестниците „Сега“ и „Прас Прес“ Христо Комарницки също не подмина темата.

Бившият прокурор и настоящ адвокат и сътрудник на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов пък обърна внимание на ролята на Инспектората към ВСС в цялата картина. Или по-точно на липсата на такава.

Борбата беше лайтмотив и в колажи, публикувани от журналиста от „Капитал“ Николай Стоянов и Иван Червенков, които асоциираха разрива между Гешев и Борисов с двубой от кеча.

Валдес Радев пък напомни за махленските свади, които са обект на симулативни процеси в телевизионното предаване „Съдебен спор“.

Основните герои в неговия колаж бяха Гешев и Сарафов, изправени в Тържествената зала на Съдебната палата пред репортера на „Съдебен спор“ Георги Игнатов.

Пламен Тачев пък беше обърнал внимание на откровението на Сарафов, че Гешев е превърнал прокуратурата в „хан за ромските барони“, с които „ходи ритуално да яде баклава в Столипиново и Факултета“.

Всъщност самият заместник главен прокурор стана автор на една от крилатите фрази тази седмица, описвайки ситуацията по върховете на прокуратурата като развяване на „кирливи мръсни гащи“.

Изказване на Борисов от сряда, че Мария Габриел е отговорна за поисканата оставка на Гешев, а той е „само на първия ред депутат“ пък беше пресъздадено от Дани Йорданов с много популярно меме, в което комиксовият герой Хоумър Симпсън се скрива в храсти.

Прокурорският сюжет роди и шеги, свързани с някои чисто битови ситуации.

Прокурорско-политическо-мафиотският сюжет имаше своето развитие и в четвъртък, когато Пленумът на ВСС заседаваше. Там стана ясно, че членовете на съвета ще обсъждат сигнала на Сарафов срещу Гешев следващата седмица.

Гешев пък каза, че вече е призован на разпит в прокуратурата и планира да излезе в отпуск „по лични причини“. Това също провокира някои шеговити подмятания във Фейсбук.

Andrey Yankulov: „Очаквам следобед Гешев драматично да скъса пред медиите разрешението за отпуск, което сам си е разписал.“

Антон Събев: Ако Главният прокурор излезе в майчинство, могат ли да го уволнят?

Друга реплика на Гешев също предизвика реакции в онлайн пространството. По повод твърденията на Сарафов, че си е присвоил за лично ползване почивна база на прокуратурата в Боровец, главният прокурор каза, че винаги ползва всички ведомствени бази по правилата и плаща такса.

„Предвид ситуацията около мен в последните години, съм посещавал, с малки изключения, само бази на прокуратурата. Не мога да си позволя да посещавам други места. Не съм ходил почти на ресторант“, оплака се Иван Гешев пред ВСС.

Мишел от Съпротивата: Гешката направи ексклузивното разкритие, че от около 3 години не бил стъпвАл на ресторант. Сигурно е, защото хората много го обичат и му се радват, където и да го видят и човекът не може да се навечеря спокойно. Пожелаваме му скоро пак да ходи на ресторант… като гражданин 

Източник: Свободна Европа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече