Баселонагейт: Каскета иска имунитета на Баце заради пране на пари

0

- Advertisement -

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на „разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. – бивш министър-председател и депутат в 49-ото Народно събрание“.

Това се казва в съобщение на СГП. Формулировката е сложна, но на практика няма съмнение, че Иван Гешев ще поиска имунитета на Бойко Борисов.

„Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари)“, се казва още в съобщението.

Както е известно, след като няколко години Спецпрокуратурата не можа да преведе 219 страници материали, изпратени от пратньорските служби на Испания, прокуратурата спешно съобщи, че работи под пълна пàра по делото за къщата и бутика на манекенката Борислава Йовчева в каталунската столица. Това стана след брифинга на Иван Гешев от 15 май, на който той наричаше лидера на ГЕРБ „лицето Бойко Методиев Борисов“.

Гешев замеси тогава делото за къщата в Барселона и в изказването си – заяви, че заместникът му Борислав Сарафов, с когото са в открита война, натискал то да бъде спряно. А пък Гешев научил това от свой бивш състудент, който е наблюдаващ прокурор – иначе не се месел.

- Advertisement -

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, казва се още в прокурорското съобщение.

Имейлът  беше изпратен до ресорните репортери в 19:32 ч. във вторник.

Освен, че едновременно избухна интерес у най-различни наблюдаващи прокурори към лидера на ГЕРБ, се разбра поне за няколко висящи досъдебни производства – освен за „Барселонагейт“, и за дело, по което Борисов е разследван заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Плюс това е ясно, че главният прокурор лично е дал сведения, свързани с търговия с влияние и политически натиск.

В понеделник пък стана ясно още, че се възобновява и разследването, което бе спряно за т. нар. пачки и кюлчета в чекмеджета.

Във вторник прокуратурата се стовари и върху Бейзат Яхя – влиятелен политик и бизнесмен от Делиормана, приближен на ГЕРБ, пише ClubZ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече