6 сигнала, по които Гешев може да бъде разследван

0

- Advertisement -

Народното събрание най-накрая прие механизъм за разследване на главния прокурор. Дълго чаканата законодателна промяна може да донесе нови проблеми на Иван Гешев, който в момента е атакуван от свои и от чужди. Въпреки че все още т.нар. реформа не е обнародвана в Държавен вестник, има няколко ключови скандали, за които шефът на държавното обвинение може да бъде привлечен към наказателна отговорност.


1. „Жосигейт“

Скандалът с млекопреработвателното предприятие „Жоси“ започна от сигнал на Георги Цолов Георгиев, който към 2013 г. е съдружник във фирмата. Бившият собственик твърди, че е уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. Заради личното си познанство с Иван Гешев, който тогава е редови прокурор в Софийската градска прокуратура, той се обърнал за съдействие към него за отстраняване на съдружника, като му предложил имотна облага – дял във фирмата си.

Георгиев разказва за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано”: Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор, пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил. Той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат – Велимир Атанасов”.

Пред разследващия сайт BIRD Георгиев си спомня още, че Иван Гешев е поикал разрешение от прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, а в момента е в Апелативна прокуратура – София, да започнат следствени действия срещу Присадашки. Русинова обаче била много близка с въпросния бизнесмен и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата. Присадашки потвърждава думите за близост между него и прокурор Русинова. “Семейни познати сме”, признава той, но отрича да е получил подкрепа от Русинова в търговския с спор за фирмата “Жоси”.

След като ударил на камък при Русинова, Гешев предложил друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално изключването на Симеон Присадашки от фирмата и едновременното прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев. От документи, публикувани от BIRD и сдружение БОЕЦ, става ясно, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев, а Присадашки е изключен. Те не са вписани окончателно в Търговския регистър, тъй като Присадашки обжалвал в съда. Адв. Велимир Атанасов придружава Георги Георгиев при нотариуса.

Гешев – баща получава едва 2% от капитала, който според ГФО за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. „Жоси“ стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. След сделката обаче настъпва обрат и прокурор Гешев отказва да съдейства за отстраняването на Присадашки, а Георгиев е заплашен, че ако не плати 30 000 лв., ще бъде репресиран. Въпреки че парите са платени, къщата на бизнесмена е запалена. 

„Жосигейт“ намери място в искането за уволнение на Гешев от поста главен прокурор, което бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова внесе преди година във Висшия съдебен съвет. Тогава главният прокурор призна, че е имал срещи с бизнесмена Георги Георгиев по повод „Жоси“. „Разговаряли сме няколко пъти, имал е служебни отношения с баща ми. Аз не мога да реша гражданско-правен спор“, бе единственият коментир на главния прокурор. Държавното обвинение така и не образува досъдебно производство по сигнала за „Жоси“. Сега обаче има основание това да се промени.

2. Евтин имот за жената до Гешев

Неразследвани останаха и притеснителните факти около имотното състояние на Детелина Ханчева – жената, с която Иван Гешев живее на семейни начала. Нейните имотни придобивки станаха известни през 2019 г. в разгара на „Апартаментгейт“. През 2014 г. Ханчева купува жилище от 85 кв. м с прилежащо мазе от 7 кв. в кооперация в столичния квартал „Зона Б-17“ само за 40 000 лв. За съпоставка – съседният апартамент, който е с площ от 133 кв. м, е купен от случаен гражданин за 87 500 евро. Така цената за кв. м е около 1300 лв., или 3 пъти повече от тази, която Ханчева е платила. Продавачът – фирмата „МС Консулт 2010“ ЕООД, е управлявана от Марио Кръковски, който е и едноличен собственик на капитала. Името на Кръковски фигурира и във фирмата „МС Консулт 2004“ ЕООД, където си е партнирал с бизнесмена Александър Ваклин до 23 март 2018 г. Съдружието им прекъсва по-малко от месец преди показната акция срещу бившата кметица Десислава Иванчева. Към днешна дата тя е осъдена на 6 години затвор, след като Върховният касационен съд прие, че е поискала подкуп именно от Ваклин.

Апелативната спецпрокуратура, която през 2019 г. извърши проверка, потвърди косвената връзка между Иван Гешев и строителния предприемач. В нейно постановление се казва, че главният прокурор от дълги години е в близки приятелски отношения със съдружника на Ваклин – Марио Кръковски. Въпреки това държавното обвинение отказа да започне разследване, като стига до извода, че „в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими имоти“. 

През март м.г. МВР се оплака, че прокуратурата го притиска заради проверка, която прави, на жената на главния прокурор. Вътрешното министерство проверяваше сигнал от гражданското движение БОЕЦ, че Ханчева, която е адвокат, е участвала в измама с имоти в с. Волуяк. По информация на самия Гешев, жена му е давала сведения в ГДБОП.

3. Пазарлъци за по-леки присъди

Непосредствено преди да бъде избран за главен прокурор Иван Гешев дори беше проверяван за престъпление срещу правосъдието заради споразумения, които е договорял директно с обвиняеми. През 2019 г. разследващият сайт „Биволъ“ публикува записи на Гешев, докато е бил в Софийската градска прокуратура, на които се чува как се пазари с лидер на организирана престъпна група за данъчни измами и неговия адвокат. Групата е разбита след спецакциите с гръмките имена „Недосегаемите“ 1 и 2 през 2011 г.

- Advertisement -

Гешев става наблюдаващ прокурор по делото, след като изненадващо е командирован в СГП със заповед на бившия зам. градски прокурор Роман Василев. Това се случва след първите арести и запори на банкови сметки на обвиняемите. Гешев веднага иска по-лека мярка за неотклонение на сочения за лидер на ОПГ – Владко Димитров. „Обвиняемият е съдействал на органите на разследването и е дал обяснения, в които признава за извършеното престъпление от него и останалите участници от организираната престъпна група“, казва Гешев пред съда. 

След това Гешев пристъпва към тайно споразумение с обвиняемите по досъдебното производство, като то става факт на 03.08.2011 г. Тайно, защото нито МВР, нито ДАНС, нито НАП, които събират доказателства по делото, научават за прекратяването му. „Искам да ви кажа, коректно е. Никой от нас не цели да направи някакво споразумение и после да го заключим за някакво данъчно или да му повдигаме някакво такова обвинение. Сега ние искаме да приключим тази сага и ще я приключим спрямо него с това нещо, което аз оправям на (не се разбира)“, заявява Гешев на адвоката на обвиняемия Димитров. От което обаче другият наблюдаващ прокурор по делото Любка Кръстева възроптава: „Ааа, само без мен!…Нали не си мислите, че като съм направила споразумение с Владко по това дело, по онова, дето ми е от 2007-а, ще кажа няма да го закачам?“, казва тя.

4. Липсващите имена в КТБ

В прокуратурата отлежават и няколко сигнала за пороци в делото за фалита на Корпоративна търговска банка. Именно Иван Гешев е авторът на обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 души, които са подсъдими за източване на банката. Но от кориците на делото липсва името на Делян Пеевски въпреки преките доказателства, че пари от КТБ са насочвани към него. „Антикорупционния фонд“ и сдружение БОЕЦ направиха публични документи, според които фирмите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева са получили стотици милиони левове кредити. Въпреки това Пеевски нито веднъж не е споменат в обвинителния акт. През дружеството „Интерфин холдинг“ например са минали близо 3 млн. евро, с които е купено оборудването на печатницата „ИПК Родина“. Друга фирма посредник е „Краун медия“, която е дала на закритата телевизия ТВ7 9.6 млн. лв. „Днешният сигнал е за това, че Бисер Лазов, Иван Гешев и Делян Пеевски са изградили организирана престъпна група за укриване данните за наличието на кредити на Пеевски към КТБ с цел материална облага, да се прикрият следите към тези кредити и те да не бъдат върнати, както и за престъпна група за престъпления срещу правосъдието“, обясни сигнала си до прокуратурата лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев.

Самият Гешев е лаконичен в обясненията си за липсващия Пеевски в делото „КТБ“. Попитан преди година защо в документи на банката срещу инициалите „ДП“ са записани половин милиарда лева, главният прокурор отговори, че няма как да знае кой се крие зад тези букви. „ДП може да е държавно предприятие“, коментира той. А при забележката на журналисти при представянето на „Модела „КТБ“ от страна на Иван Гешев – как е възможно в десетки хиляди страници да го няма името Делян Пеевски, той отговаря: „В това изложение го няма и г-н Путин, няма и Обама – няма и много други хора.“  

5. Израелски експерт до поискване 

Гешев има основание да се притеснява и заради нерегламентирана намеса в разследването на взрива, който избухна в близост до бронирания му автомобил, докато е пътувал в района на Самоков. Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов първи съобщи, че израелски експерт по контратероризъм е извършил оглед на мястото. После се оказа, че същият анонимен експерт е пристигнал в България час и половина преди взрива и че е бил допуснат на огледа по настояване на Гешев. Българските закони ясно казват кой има право да провежда разследването и не всеки може да отиде и да разгледа мястото още в първия момент. По този начин главният прокурор пряко се е намесил в разследването. „При тази структура на прокуратурата не вярвам, че може да се проведе обективно разследване. Не трябва ли пострадалият да не се саморазследва?“, попита бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред „Сега“.

Точно с този мотив шестима от членовете на Прокурската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочното освобождаване на Иван Гешев. В крайна сметка обаче има основания главният прокурор да бъде разследван на нерегламентирано влияние върху разследването, което пряко го засяга.

6. Приятелски огън

През последния месец Гешев е мишена дори и на приятелски огън. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу шефа си за няколко престъпления. Първото е за незаконно записване на магистрати без тяхното позволение. Гешев сам потвърди този факт, като на брифинг в прокуратурата пусна запис на негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. 

Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща – станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт“, това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.

На трето място Сарафов се спира на казуса „Барселонагейт“, като твърди, че Гешев е направил публично признание за неправомерна намесва по делото и така е извършил престъпление срещу правосъдието. Преди това Гешев разказа как наблюдаващият прокурор по „Барселонагейт“ се обръща към него с „Иван“ и как му е казал, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил делото, свързано с Борисов, да бъде прекратено. Главният прокурор обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана – някой, казал на друг, той на трети и т.н.

Трудно е да се прогнозира дали някой от тези сигнали ще доведе до отстраняването на главния прокурор и започване на разследване срещу него. Историята досега е показала, че прокурорската омерта трудно се нарушава, защото всички са оплетени в стегнати кълбета. За никого не е тайна, че водещото при всеки избор в системата не са качествата на съответния кандидат, а как той се вписва в схемите. И никакви смущаващи факти не могат да нарушат сценария. 

Източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече