Без да искат, Радев и Гешев събраха ПП и ГЕРБ

0

- Advertisement -

По всичко изглежда, че след почти година България отново ще има редовно правителство. В последното предаване за миналия сезон, през юли, в коментара ви споделих, че вече сме навлезли в исторически цикъл, в който България е обречена да бъде управлявана от коалиции.

Минахме периодите на „спасителите“, на „месиите“, надеждата за „твърда ръка“ и достигнахме до етап на обществена фрагментация, в която все по-малобройни и разделени групи от нас виждат своето политическо представителство по различен начин. 

Освен това се натрупа и доста умора и апатия и огромно недоверие.

Доскоро точно тази коалиция изглеждаше невъзможна. Но тук се намесиха няколко фактора, които изиграха катализираща роля за нейното сплотяване. Само за седмица, с вербалното си отношение, президентът Радев, който открито намекна, че се надява партиите да се провалят, всъщност тласна много силно ПП към ГЕРБ.

А внезапно „прогледналият“ за нуждата от операция „Чисти ръце“ главен прокурор Гешев, тласна ГЕРБ към ПП. Така, без да го искат, именно президентът и главният прокурор се превърнаха в орисници за тази немислима доскоро коалиция. С реакциите и действията си те не оставиха много пространство за политически маневри дори и след изтичането на записите, които ГЕРБ реши да използва за поставяне на допълнителни условия на масата на преговори.

Тази тяхна стратегия рухна с искането на имунитета на Бойко Борисов в сряда.

Не трябва да се съмняваме, че бъдещият кабинет ще има труден живот. Той ще среща отпор и от президентството, и от останалите политически формации в парламента. Съдебната реформа е ключова за неговото оцеляване.

Но тук не ни стана ясно защо в петък скорострелно депутатите приеха законопроект на „Възраждане“, разделящ следствието от прокуратурата. Това означава, че прокурорите няма да имат директен контрол върху следователите, а повдигането на обвинения зависи именно от работата на следователите и доказателствата, които те събират.

Конюнктурна промяна ли е това или има по-дълбок замисъл? Как се появи точно в деня на обявяване на правителството?

- Advertisement -

На този фон от ГЕРБ и ПП-ДБ се срещнаха с ДПС. Те използваха срещата за сондиране на настроенията по отношение на съдебната реформа, за да вкарат във формата и санкционирания от САЩ и Великобритания депутат Делян Пеевски, което роди логични въпроси сред избирателите на двете формации в коалицията на мандатоносителите…

Иначе, приоритетите в момента са ясни на всички – Шенген, еврозоната, стабилизиране на финансите на държавата, за което има положителни сигнали. Зимата беше топла и цените на енергията на световните борси спаднаха в последната половин година, което помогна и на служебния кабинет да премине през този сложен период без особени усилия и сътресения. Ако евтината енергия се задържи, инфлацията също ще започне да спада. Това е по-бавен и по-сложен процес, но няма причина да не започне да се случва.

Няколко думи и за външнополитическия контекст, в който се ражда това неочаквано правителство.

Знаете, че предстои офанзива на украинската армия срещу окупираните от Русия територии. Значението на предстоящите събития надхвърля границите на Украйна. През последните 10 месеца Киев се подготвя за тази мащабна операция. Европа изпрати оръжия и боеприпаси, които при провал, могат да бъдат възстановени за между три и пет години.

За съжаление, ще е страшно, а боевете ще наподобяват тези от Втората световна война. Залогът е толкова висок и ще определи бъдещето на Украйна и позициите за бъдещите преговори с Русия. При провал на офанзивата конфликтът ще замръзне. Това ще подхрани проруските настроения на континента и особено в Източна Европа и нашия регион.

Всеобхватността на последствията от офанзивата ще засегне още по-дълбоко икономическите отношения, подкрепата за Украйна, международните отношения и вътрешнополитическата ситуация в редица държави.

Това накратко е обективният контекст на по-голямата картина, на фона на която се развиват политическите процеси в София. Вие може да прецените дали е за добро или лошо, но встрани от вътрешнополитическите емоции, в момента случващото се е част от един много по-мащабен процес, който засяга цяла Европа.

Да, ние сме обречени на коалиции, това ще е новата реалност. Но успехът на тази формула изцяло зависи от резултатите от тяхната работа.

А те ще бъдат видими за всички. Много, много скоро.

СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ, коментар на водещия на предаването „120 минути“ по „Би Ти Ви“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече