ВСС отстреля Каскета, докато той пътуваше за Страсбург

0

- Advertisement -

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

- Advertisement -

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, който по средата на Пленума обясни, че има да хваща самолет за Страсбург, и си тръгна.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Това заяви в първия си коментар по темата правосъдният министър Атанас Славов.

„Президентът няма срок, в който да издаде указа, но няма законови и конституционни пречки за произнасяне в разумен срок“, посочи Славов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече