Докъде ще стигне сделката с Борисов-Пеевски?

0

- Advertisement -

Този въпрос вече плаче за отговор.

Внезапността и бързината, с която бе свален Иван Гешев, след като същите кадровици страстно го бранеха при далеч по-основателни мотиви за уволнението му; и скоростта, с която бе заменен с герой от същата група Борислав Сарафов (независимо, че за пет дни се превъртя от горещ защитник на шефа си в яростен противник), предизвиква най-силните досега опасения, че сделката в името на реална съдебна реформа ще се окаже поредната илюзия.

Коя е сделката: между все още влиятелните (Борисов-Пеевски) над съдебните кадровици от една страна, и заявилите промяна на статуквото „Продължаваме промяната -Демократична България“ в лицето на Кирил Петков и Христо Иванов.

И да караме подред като в първи клас:

Откъде е изводът кои са влиятелните ? Най-грубо, от признанията на Борисов, че е посочил Гешев през 2019 г. („А кого да сложа“) и пак от неговите отдавнашни признания (че „който владее съдебната власт, може да управлява дори да е трета политическа сила като ДПС“). А вече и през думите на самия Гешев, който посмя да добави накрая и името на Пеевски към това на Борисов и графика им за отстраняването му.

Откъде е изводът, че има сделка с „Продължаваме промяната -Демократична България“ ? Най-ясно, от това, че Борисов и Пеевски успяват да прокарват условията и интересите си в името на правителството с втория мандат. Поне засега. (Ще приема, че на срещите явни и неявни са коментирали само публично съобщаваните неща.)

Срещу какво е получена подкрепата на Борисов-Пеевски? Очевидно – срещу поне съгласие да бъде „изпран“, а вероятно и спасен, Борисов от наказателно преследване. А Пеевски да бъде приет официално като фактор в съдебната реформа.

В името на коя върховна обществено полезна цел коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ се е съгласила на такава неприлична и опасна сделка – да пази Борисов, ако не него самия, поне публичния му имидж? В името на реална и наистина обществено необходима съдебна реформа чрез промяна на конституцията – сигурно ще отговорят и децата, защото „Продължаваме промяната – Демократична България“ го повтарят.

Но вече не е достатъчно. Особено след демонстрацията „Сарафов“. Ако искат да повярваме, че целта е изпълнима – трябва да покажат ясно предложенията и условията си. Как ще прокарат истинската реформа при наличието в парламента на онези, които когато решат свирват на съдебните кадровици днес да свалят, утре да качват когото са решили…

Досега пред камерите вървят приказките за махане на длъжността главен прокурор.

И сега трудното: Докъде (може да) ще стигне тази сделка? Поне за момента на терена на съдебната власт, Пеевски с повече принос от Борисов, карат уж партньорите си за реформата да изглеждат тичащи след събитията, изненадани и…пишещи радостни или възмутени статуси. Наивно е да се радваш, че Гешев вече бил свален, особено ако знаеш, че Сарафов е бил на път за стола му. Ако пък не знаеш…

- Advertisement -

Затова ми се струва важно лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да обяснят докога и докъде ще приемат условията на Пеевски/Борисов. Да обяснят предварително заради здравия разум и моралния дълг, а не постфактум – когато са прочели реакциите на твърдите си привърженици.

Ще отбележа, че междувременно парламентарни комисии приеха на първо четене промените на ГЕРБ за антикорупционната комисия. И там не знаем обединили ли са се и около какъв проект „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще успеят ли да го наложат или ще гледаме сцена като следствието остава извън прокуратурата.

Ще кажете: такива са реалностите, депутатите им са 63, ужасно трудно е, дай предложение

Именно защото такива са реалностите, „Продължаваме промяната – Демократична България“ трябва ясно да кажат каква цел преследват: Да бъдат просто на власт, или да постигнат нещо и най-важното как смятат да го постигнат.

Вярно е, че само ако си на власт можеш да направиш нещо – както порочно, така и добро. Но да обяснят не с дотегнали приказки за евроатлантически ценности, от които единственият ефект е помпане на „Възраждане“ (няма ценности в назначаване на Сарафовци). А директно и с действия. И да „лидират процеса“ както се казва на професионален жаргон.

Ще кажете, че може би има и някаква стратегия и тя не трябва да се издава публичво на врага, който вече е в леглото.

Ами ако междувременно ВСС избере и нов главен прокурор? Има право да го направи и възможност докато в парламента се уговорят кой да оглави комисии и как ще обсъждат конституционните промени.

А ако временният остане дълго ? А ако не оттеглят временния както поискаха „Продължаваме промяната – Демократична България“…

Какви действия ли? С публични условия на масата. И с бърза и качествена реформа поне на антикорупционната комисия. Че там вече година и половина управлява известния Тони Балкона. Като временно изпълняващ длъжността.

С бърз избор на нов ВСС от този парламент, за да избира той главен прокурор, дори и настоящият да е започнал процедурата.

Ако в тези решения „Продължаваме промяната – Демократична България“ успеят да наложат дневния ред и реални промени, има шанс и за конституционната реформа. И дано не са договаряни много временни отстъпления заради голямата цел.

Петя Владимирова, Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече