ЮАР –  раят за българската престъпност

0

- Advertisement -

От убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка мина почти месец. Смятан за изключително влиятелен в подземния свят у нас, той бе застрелян заедно със съпругата му и още двама души – охранител и камериерка.

За това време властите у нас не са дали никаква съществена информация за разследването. Те имат удобното извинение, че престъплението не е извършено в България, което ги лишава от задължението да се занимават активно с него. В същото време обаче местната медия DaliyMaverick посочва дългогодишните връзки на българската организирана престъпност с южнофриканската република. Убитият Къро далеч не е единственият представител на българския ъндъргаунд, намерил убежище в ЮАР. Медията цитира по-ранни съобщения, че преди години там е пребивавал и Христофорос Аманатидис-Таки, считан в миналото за много близък до Къро, но впоследствие – станал негов конкурент.

Има и неофициална информация, че след бягството си от България, за известно време в ЮАР е бил и Ангел Христов-Геле, един от двамата Братя Галеви. Наскоро той се прибра у нас, без да бъде засечен от гранична полиция или някоя друга служба. След това почина мистериозно в дома си край Дупница. Заради избухналия скандал погребението му бе спряно за извършване на аутопсия. МВР обяви, че проверява случая, но допълнителна информация не е давана.

Криптокралицата Ружа

Месец преди да бъде убит, Къро бе посочен от бившия главен прокурор Иван Гешев като един от участниците в заговор за свалянето му. Малко след това той бе обвинен и като подбудител на убийството на някогашния полицай Любомир Иванов, застрелян в София през миналата година. Според разследващия сай Bird.bg Иванов е разполагал с докладна записка, в която се твърди, че издирваната от ФБР Ружа Игнатова е била убита по заповед на Таки. Игнатова е преследвана от американското правосъдие заради подозрения във финансови престъпления покрай създадената от нея криптовалута OneCoin.

За последно тя е засечена в България през 2017 г. ФБР обаче явно я счита за жива, защото името ѝ все още фигурира в списъка с издирвани лица. Според DaliyMaverick Къро може да е разполагал с информация за Игнатова. Изданието посочва, че през 2018 г. нейният брат Константин Игнатов е постнал в личния си инстаграм профил няколко снимки, от които става ясно, че той се намира в Кейптаун. През пролетта на 2019 г. той е арестуван в Лос Анджелис и са му повдигнати обвинения.

Още две убийства

Медията свързва Къро с други двама убити в ЮАР българи – Анжело Димов и Незабравка Пеева. Те са застреляни през зимата на 2018 г. в дома им в предградието Бергвилет. Къро, който също живееше в извънградска къща в Кейптаун, се е познавал с тях, пише DaliyMaverick. Каменов се е движел в същите кръгове, както и двамата убити.

Двамата бодигардове

- Advertisement -

Според DaliyMaverick поне още двама души, свързани с Къро, в момента се укриват в ЮАР. Това са Станислав Стаменов и Георги Стефанов. И за двамата се смята, че са били охранители на застреляния Каменов. Изданието цитира документ на българското Външно министерство, според който през 2015 г. човек със същите имена като Стаменов, е подал заявление за гласуване в ЮАР. Той се издирва чрез Интерпол по искане на румънските власти по подозрения за участие в трафик на дрога. Стефанов пък е обявен за издирване от България. Обвиненията са за участие в престъпна група и подозрения за участие в убийство.

Разделяне на бизнеса

След убийството на Къро у нас започна преразпределение на бизнеса му. Той е сред официалните собственици на зеленчуковата борса „Къра“ в столичния квартал „Слатина“, както и на редица фирми, притежаващи един от най-апетитните паркинги в София.

На общо събрание на 1 юни мъртвият Красимир Каменов е освободен от борда. Същото се случва и с двете изпълнителни директорки – съпругата му Гергана Каменова, която също бе убита в Южна Африка, както и Гергана Първанова. Последната е била назначена в края на март на мястото на Филип Стоянов – друг някогашен доверен мениджър на Каменов, който се обръща срещу него и става свидетел на прокуратурата, писа наскоро „Капитал“.

Връзки

Има връзка между атентата срещу бившия главен прокурор Гешев, убийството на Къро и смъртта на Ангел Христов – Геле. Това заяви преди дни Иван Демерджиев, който бе служебен вътрешен министър.

Трябва да се проследи има ли връзка между атентата срещу главния прокурор, убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов. Подозирам, че има такава връзка, но не мога да ги споделя. Не вярвам, че Ангел Христов е дошъл в България, за да почине сред близките си, както се коментираше. Най-логично е да отиде в болница в Обединените арабски емирства и да се лекува, където се коментираше, че пребивава„, каза той.

Досега официална информация за такава връзка, както и подробности за нея, не са съобщавани.

Източник: Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече