Спипаха съдия при получаване на подкуп от 5 бона

0

- Advertisement -

Съдия от Окръжия съд в Търговище е задържан късно снощи по разследване за получен подкуп, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Установено е, че магистратът е осъществил контакт с подсъдимо лице и е поискал от него парите, за да намали присъдата му „лишаване от свобода“. Сумата от 5000 лв. е открита при претърсване на автомобила на съдията.

Разследването по случая е започнало след сигнал в ГДБОП, която е уведомила антикорупционната комисия КПКОНПИ. Има други данни спрямо съдията, освен че е получил тези 5000 лв., но към момента не може да бъде дадена повече информация, коментира говорителят на СГП и зам.-градски прокурор Христо Кръстев. От думите му стана ясно обаче, че по делото са използвани специални разузнавателни средства. „С оглед на това фактология не може да ви бъде предоставена“, допълни Кръстев. 

- Advertisement -

Заместник-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев уточни още, че на по-късен етап ще стане ясна пълната картина – защо, по какъв начин и кой е искал или предлагал подкуп. Работи се по версията, че тези 5000 лв. са половината от дадените 10 000 лв.

Съдията е привлечен към наказателна отговорност и е постановено задържането му до 72 часа. Прокуратурата още не е решила дали ще внесе в съда искане за постоянно арест на магистрата.

Екипът на Окръжния съд в Търговище категорично се разграничава от действия и практики, които нарушават етичните правила на магистратите и уронват авторитета на институцията. Ръководството, съдиите и съдебните служители са изненадани от информацията за ареста и привличането като обвиняем на съдията от Наказателното отделение Мирослав Митев по разследване на сигнал за получен подкуп. Това се казва в прессъобщение, разпространено до медиите от ръководството на институцията. „Считаме за необходимо да изразим своята загриженост и увереност, че обективната истина ще бъде разкрита в хода на процесуално-следствените действия. Откритите заседания по делата, чийто докладчик е нашият колега, са отложени“, се посочва още в съобщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече