Шефът на „Майчин дом“ прилапал близо 2 млн. лв. за 2 години

0

- Advertisement -

1 707 000 лева според доклада на вътрешния одит на Министерство на здравеопазването, е получил по различни механизми директор на държавна болница за две години и пет месеца.

Става дума за „Майчин дом“, потвърдиха от Министерството на здравеопазването. Освен това, болницата е закрила клиниката по инвитро, а в здравното министерство са постъпили шест сигнала.

Това се случва на фона на протести в най-големия родилен дом заради условията на труд и отношението към медиците.

В сигнал до bTV лекари от болница „Майчин дом“ обявиха, че разполагат с одитен доклад, от който става ясно, че изпълнителният директор Иван Костов е получил над 1 707 000 за две години и половина. 

„Нямам обяснение. тези доходи са стократно по високи от тези на акушерки и лекари, нямам отговор“, каза д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в „Майчин дом“.

- Advertisement -

Във връзка с направените в доклада констатации, bTV отправи въпроси до Министерство на здравеопазването. Те потвърждават данните. Според тях, д-р Иван Костов за две години и пет месеца е получил над 1 700 000 лв. по различни пера като 948 000 са от консултантската му дейност в Медицинския център, което е над 51 процента от приходите му.

И още нещо става ясно от твърденията на лекарите и отговорите на Министерство на здравеопазването.

„Лечебното заведение е заявило заличаване на осъществяваната дейност по асистирана репродукция“, добавят от МЗ.

От началото на 2023 г. срещу „Майчин дом“ са подадени шест сигнала, казват още от Министерство на здравеопазването. Част от сигналите са за нарушения при управлението и трудовото законодателство, конфликт на интереси, еднолично управление, „роднински назначения“, пише в отговора на министерството.

Звено „Вътрешен одит“ е сезирало компетентните органи, казват още те и завършват така – „Припомняме, че към момента Прокуратурата също е ангажирана с „Майчин дом“, като проверките продължават и в момента“.

Директорът на Болницата не коментира темата, въпреки опитите за контакт с него по официален ред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече