Дейли мейл: Бунтовникът  Пригожин е мъртъв или е в ГУЛАГ

0

- Advertisement -

Бунтовникът от Вагнер Евгений Пригожин или е мъртъв, или е в един от гулаговете на Путин след неуспешния му преврат, твърди бивш американски генерал.

Пенсионирания генерал Робърт Ейбрамс, който е служил като командир на американските сили в Корея, каза, че Пригожин най-вероятно е мъртъв и вероятно никога няма да бъде видян отново публично.
 
Той каза пред ABC News: „Мисля, че или ще бъде укрит, или ще бъде изпратен в затвора, или са се справили с него по някакъв друг начин, но се съмнявам, че някога ще го видим отново.“

Попитан дали смята, че Пригожин е все още жив, Ейбрамс отговори: „Аз лично не мисля, че е, и ако е, той е някъде в затвор.

- Advertisement -

Пригожин беше един от доверените лица на Путин, но се превърна в мощна заплаха, достигнала своя връх с опита за бунт.
 
Предполагаемата среща между Путин и Пригожин след това е била „силно инсценирана“, предположи Абрамс и добави: „Ще се изненадам, ако наистина видим доказателство, че Путин се е срещнал с Пригожин“.
 
Съобщава се, че Пригожин е напуснал Русия, за да живее в изгнание в Беларус след неуспешния преврат миналия месец, но оттогава не е бил забелязан.
 
Бунтът на лидера, започнал на 23 юни, беше обявен за „марш за справедливост“ целящи отстраняването на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Валери Герасимов, началник на Генералния щаб, от постовете им.
 
Пригожин се сблъсква по време на войната с националните въоръжени сили на Русия, докато изпраща личните си наемници на фронтовата линия, за да умрат.


Съобщава се, че при бунта са били свалени шест хеликоптера на руската армия и един самолет. Но бунтът не успява да постигне целите си, тъй като Пригожин преговаря за мир чрез беларуския президент Александър Лукашенко, преди да достигне Москва.
 
Всички обвинения срещу лидера на групата „Вагнер“ в крайна сметка бяха свалени, за да му се позволи да се премести в Беларус.
 
Съобщава се, че преди две седмици Путин е провел тайна среща с Пригожин. Необявената среща се състояла на 29 юни – по-малко от седмица след бунтът на „Вагнер“- и в нея са участвали около 35 души, включително топ хора от Кремълското ръководство и няколко от командирите на Пригожин.
 
По други данни на секретните служби, срещата се е провела на 1 юли.
 
След срещата Пригожин изглежда е останал в Русия, вместо да бъде принуден да отиде в изгнание в съседна Беларус, както изглеждаше съдбата му по-рано.
 
Вчера стана ясно, че Пригожин е бил лекуван от рак на стомаха и заболяването му може да е изиграло роля в решението му да започне опита за бунт, се твърди в доклад.
 
Бивши служители на Пригожин казват, че той е бил лекуван за рак.
 
Те казаха, че ракът на стомаха му вече е в ремисия след „дълго време“, подложено на „сериозна терапия“.
 
Един бивш наемник каза, че походът към Москва в края на миналия месец може да покаже начина на мислене на човек, който няма какво да губи.
 
Запитан какво може да е предизвикало въоръжения бунт, анонимен източник каза: „Това е човек с изрязан стомах и черва!“

Един бивш служител каза: „Пригожин имаше рак. Сега процесът на образуване на тумор изглежда е спрян.“
 

Превод: ФрогНюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече