Новият регионален министър си има къртица във ВиК холдинга, урежда благи поръчки за фирми на жена си (втора част)

0

- Advertisement -

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков от ПП е взел държавата под наем с грандиозен бизнес, който минава през фирмите на жена му Деница Благоева Цекова, за което Narod.bg писа в първата част от разследването си за аферите на фамилията, които отдавна са в явен конфликт на интереси.

Както вече стана ясно от първата част на разследването, съпругата Деница играе с държавата по благи обществени поръчки с 8 фирми:

ПРОПЪРТИ ТРЪСТ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – едноличен собственик на капитала

БСПФ БЪЛГАРИЯ ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС АР ЕНД ДИ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – управител

БСПФ СУПЕР БОРОВЕЦ ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС ЕООД, Деница Благоева Декова – едноличен собственик на капитала

ВЕРИДЕЯ ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

БСПФ ПРОДЖЕКТ 1 ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

Интегрити Европа ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

Ако за прокуратурата представлява интерес обогатяването на фамилията Цекови покрай връзките с изпълнителната власт, може да провери какви са бизнес интересите на Деница специално във ВиК сектора и колко милиона е успяла да инкасира като приход с дейности на своите фирми в бранша.

- Advertisement -

Според информатор на Narod.bg държавният „Български ВиК холдинг“ ЕАД е основен донор на средства за бизнеса на министершата. Цялата схема минава през изпълнителния директор Ирена Георгиева, която пък е човек на сегашния шеф на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново Илиян Илиев.

Илиян Илиев

Илиев е бивш член на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), а през 2020 г. стана първият изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“.

Прелюбитно е, че водар №1 на Велико Търново се спряга като доверен човек на вездесъщия Николай Копринков.

Така излиза, че бизнес интересите на Деница Цекова са под чадъра на Копринките, коментира източникът на Narod.bg.

Преди дни на среща с Камарата на строителите в България Андрей Цеков осветли идеята от ВиК холдинга да се осигурят необходимите средства за довършване на ВиК проектите, по които ударно работят фирмите на жена му.

Според МРРБ министъра тези проекти могат да бъдат финансирани от два източника, като и двата са публични – от ВиК холдинга и от централния бюджет. Става въпрос за пари на българския данъкоплатец, признава министърът.

По думите му ВиК холдингът има два варианта, чрез които може да покрие тези корекции – чрез заеми или чрез увеличаване на капитала. Заемите ще доведат до увеличаване на цената на водата. Това също е факт, който трябва да отчетем, когато избираме подходящия начин на финансиране.

Министърът на ПП е взел България под аренда.

Относно пътищата, в които фамилията Цекови също има огромен бизнес интерес, МРРБ министър обясни, че към 30 май плащанията по основни ремонти и ново строителство са 260 млн. лв.

„В бюджета имаме почти 1,3 млрд. лв. за такива проекти и до края на годината трябва да усвоим още 900 млн. лв. – искрено се надявам да можем. Това се случва в пътния сектор. Има пари, има проекти, които са и теренно, и проектно обезпечени и могат да се развиват“, радостен е Андрей Цеков, чиято съпруга Деница успешно усвоява милиони, докато той шества на върха на държавата.

От медията обещават продължение по темата, в което става ясно какви любопитни съдружници от сивия сектор крие Андрей Цеков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече