Прокуратурата спря разследването за кредит от 150 млн. лв. на Вълка

0

- Advertisement -

Прокуратурата е прекратила разследването за кредита в размер на 150 млн. лева от Българската банка за развитие към фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански, съобщи сайтът BIRD.

 Досъдебното производство e прекратено на 5 май, а постановлението за това е изпратено на ББР на 11 май. То е обжалвано от управителите на банката Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев, съобщи за „Сега“ прокурорът от Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

След като ръководството на ББР беше сменено през 2021 г., когато съпредседателят на „Продължаваме промяната“ стана служебен министър на икономиката, стана ясно, че най-голям клиент на държавната банка със заем от 150 млн. лв. е строителната компания “Роудуей кънстракшън”.

Тя е регистрирана в момчилградското село Груево само няколко месеца преди да получи огромния заем през 2019 г. Целта е купуване на друга строителна фирма – „Пътстройинженеринг“ АД, чийто собственик чрез компанията „Био майнинг“ е известният бизнесмен Румен Гайтански.

Според разследване на „Капитал“ действителният собственик на „Роудуей кънстракшън“ също е Гайтански. А той освен с прякора си Вълка е известен с концесията за чистотата на София и със съдружие с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За този заем финансистът и депутат от ДБ Владислав Панев пише: Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75%. А защото вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер.

„Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите“, констатира в края на миналата година изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Тогава той посочи, че няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за „Роудуей кънстракшън“, нито какво е установило разследването на ДАНС по случая.

- Advertisement -

 
 Сараят на Гайтански може и да оцелее

Имението, което беше изградено незаконно край брега на язовир „Искър“ от фирма на Румен Гайтански, скоро няма да бъде съборено. Столична община, която трябва да извърши събарянето на сградите след отказ на фирмата и ловното стопанство, обяви, че не разполага със средства за това в момента, съобщи „Медиапул“.

Тъй като извършителите на незаконното строителство – държавното предприятие и частната фирма „Био майнинг“ – не са премахнали обявените за незаконни сгради в посочения за това срок, работата по закон трябва да бъде свършена от Столичната община. След това местната власт може да си възстанови разходите по съдебен ред.

Главният архитект Здравко Здравков обясни пред“ Медиапул“, че първо трябвало да се осигурят пари за премахването на постройките, а след това да се направи и обществена поръчка за избор на фирма, която да ги събори. Здравков уточни, че все още се събират оферти, за да има приблизителна стойност на събарянето. Според него то ще струва няколкостотин хиляди лева.

В бюджета на Направлението „Архитектура и градоустройство“, което отговаря за премахването на незаконните и опасни сгради, към момента нямало такива средства. Освен това сградите край яз. „Искър“ не са в списъка с постройки за пемахване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро опасни сгради в града.

Главният архитект добави, че след като има яснота колко би струвало премахването на незаконните постройки край яз „Искър“, ще внесе доклад в общинския съвет, за да преценят общинарите дали и откъде да се отпуснат пари за покриване на разходите.

Валентин Чамбов, който по време на служебната власт бе заместник-министър на земеделието с ресор „Гори“, а отскоро е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие, каза пред „Медиапул“, че то също не разполага със средства за събаряне на сградата. Той тепърва щял да се запознава с казуса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече