Ивайло Мирчев попиля президента: Има ли зависимости Радев от „Лукойл“?

0

- Advertisement -

Остри критики към президента Румен Радев отправи в ефира на Нова тв депутатът от ДБ Ивайло Мирчев по повод намеренията на мнозинството в НС да прекрати концесионния договор за пристанищен терминал Росенец. Според Мирчев президентът проявява загриженост към чисто корпоративен интерес на една руска компания. Мирчев обвини държавния глава и че е излъгал относно действията на служебния кабинет за удължаване на концесионния договор. 

„Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост. Загрижеността в никакъв случай не е за пазара на горивата“, коментира Мирчев по повод изразените от президента опасения около намерението за предсрочно прекратяване на концесионния договор. Пред медиите Радев обясни, че непосредсвено зад терминала има тилова база, собственост на „ЛУКойл“ и попита как това ще повлияе на преминаването на терминала под български контрол. 

- Advertisement -

„Няма никакъв проблем това да стане. Концесионният договор за пристанищния терминал е от 2011 г., като преди това „ЛУКойл“ е работила дълго време без такъв“, обясни Мирчев. Според него е недопустимо в такъв обект да няма възможност за контрол от страна на държавата. Мирчев припомни за опитите на битката на агенция „Митници“ от времето на Ваньо Танов да разбере какъв точно технически контрол е въведен на пристанището. 

Президентът съвсем откровено излъга, твърдейки, че служебното правителство не е удължавало концесията. България трябваше да прекрати концесията след началото на войната. Вместо да я прекрати,  служебното правителство я удължи със срока, който първоначално е даден през 2011 г.“, каза Мирчев. По темата удължаване Радев изтъкна, че от самото подписване на договора – 2011 г., срокът на концесията е 35 години и служебното правителство не е удължавало този срок, от който остават да текат 24 години, а е позволило работата да продължи на фона на недостиг на горива. 

Съществуват реални рискове прекратяването на концесионния договор да доведе до предяваване на искания за обзещетение, работи сериозен екип юристи, за да избегнем този риск, коментира още Мирчев. По повод напредварата между партиите кой пръв е предложил прекратяване на концесионния договор Мирчев заяви, че решението сега е общо, но първо предложението е направено от ДБ, подето е от ДПС и прокарано в началото на 2023 г. реди разпускането на парламента, но решението е изисквало нотификация до ЕК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече