БРАВО! ТЕЦ „Бобов дол“ преговаря с General Electric за нови газови турбини

0

- Advertisement -

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов съобщи, че в началото на юни централата е сключила споразумение с подразделението за природен газ на General Electric Vernova за проучване на възможностите за развитие на електроцентралата в Бобов дол и замяна на съществуващите въглищни блокове с два високоефективни газотурбинни агрегата.

„Първо, позволете ми да кажа, че е наистина вълнуващо за мен, като инженер и енергетик, да си сътруднича с компания като General Electric. Тя е основана от невероятен изобретател като Томас Едисон. Човек, който буквално промени света със своя гений. Предстои да извършим нещо много сериозно с тях.

Преговаряме за 2 нови газови двигателя, използващи последните технологии и отговарящи на всички екологични изисквания в Европа. Искрено се надявам да сключим тази страхотна сделка, защото ще е ключова в процеса на енергийната трансформация на ТЕЦ „Бобов дол“. Целият ни екип е силно мотивиран да извършим енергийния преход по най-добрия начин без да забравяме човешкия капитал, с който разполагаме.

Няма да допуснем толкова важен енергиен капацитет като ТЕЦ „Бобов дол“ да бъдат пожертван поради грешен подход или неразбиране на целите на Зелената сделка и хиляди в региона да останат без работа. Преминаването към природен газ, изграждането на фотоволтаичен парк и другите по-малки проекти в централата всъщност могат да осигурят бъдеще и просперитет на тази част от страната ни.

- Advertisement -

Тъй като не искаме децата ни да търсят късмета си в чужбина, преговаряме с най-добрата чуждестранна компания в енергетиката. От най-добрите в областта търсим най-добрите и ефективни съоръжения“, ясен бе инж. Любомир Спасов.

От ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ съобщиха още, че планират закупуването на двете газови турбини чрез заемно финансиране, тъй като инвестицията е непосилна да бъде извършена със собствени средства на компанията.

Инж. Любомир Спасов уточни, че на този етап все още не може да предостави по-подробна информация за параметрите на сделката, които все още продължават, но заяви, че очакват да получат официална оферта от General Electric скоро.

Предприемачът Христо Ковачки участва в дискусиите с глобалния енергиен лидер General Electric като водещ експерт по устойчива трансформация, за което вече писахме.

Целият проект ще се реализира в две големи фази и според директора на дружеството, ако няма проблеми или възникнат нови обстоятелства, пълното му изпълнение се очаква да отнеме около 2 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече