Опасност от ескалация в Черно море?

0

- Advertisement -

Руският черноморски флот променя позициите си и вероятно се готви да прехваща търговски кораби, които се насочват към Украйна. Военното разузнаване в Лондон твърди, че това увеличава риска от ескалация в региона.

В поредния доклад за ситуацията във войната на Русия срещу Украйна Министерството на отбраната на Обединеното кралство посочва, че руският Черноморски флот е променил местоположението си и се готви да започне блокада на Украйна.

Това стана, след като Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно по море и предложи да замести количествата с руско зърно. Лондон отбелязва, че модерната корвета „Сергей Котов“ се намира в южната част на Черно море, за да патрулира по морския път между Босфора и Одеса.

Русия се готви да прехваща търговски кораби?

- Advertisement -

„Съществува реална възможност тя да влезе в състава на оперативна група за прехващане на търговски кораби, за които Русия смята, че се насочват към Украйна“, заяви британското военно разузнаване в изявление, публикувано в социалната мрежа X (бивш Туитър).

Там се посочва и това, че инициативата „Черноморско зърно“ (BSGI) е намалила опасността от въвличането на региона около Черно море във войната, но че сега има потенциал за увеличаване на насилието в региона, пише „Дойче веле“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече