Скандал между ПП и ГЕРБ за контрола върху милиардите в земеделието

0

- Advertisement -

ГЕРБ и ПП не са се разбрали докрай кой и как ще управлява евромилиардите за земеделие, макар в средата на месеца да бе съобщено, че са избрани нови четирима заместник шефове на фонд „Земеделие“ и се запазва титуляра му. В действителност се е стигнало до безпрецедентна ситуация новоизбран зам.-изпълнителен директор на ведомството мигновено да пусне отказ за заемане на поста, научи Mediapool. Фонд „Земеделие“ всяка година разпределя по 3 млрд. лв. от ЕС субсидии за българските фермери.

Две седмици мълчание

На 13 юли т.г. в официално съобщение до медиите бяха обявени новите зам.-изпълнителни директори на фонда. В него изрично се посочва, че Камен Диков става зам.-изпълнителен директор с ресори „Селскостопански пазарни механизми“ и „Инвестиционни схеми за подпомагане“. Проверка на Mediapool на сайта на фонд „Земеделие“ обаче показа, че в рубриката „Ръководство“ са вписани всички нови зам.-изпълнителни директори, но без Диков.

Експерти от фонда казаха пред Mediapool, че не са го виждали и в сградата на ведомството и се чудят защо не ходи да работа. От 13 юли досега Държавен фонд „Земеделие“ не е давал никаква информация около мистерията с избрания, но липсващ шеф.

„Понякога нещата се променят скоротечно“

Пред Mediapool Диков разкри, че сам се е отказал поста.

„Подал съм отказ по лични причини, не съм подписвал договор“, коментира пред Mediapool самият Камен Диков. На уточняващ въпрос кой е го поканил за поста във фонд „Земеделие“ – дали това е лично премиерът Николай Денков или земеделският министър Кирил Вътев, Диков отказа коментар, но посочи, че преди това е говорено с него.

Диков е смятан за близък до „Продължаваме промяната“. По време на правителството на Кирил Петков, на 14 февруари 2022 г., той е назначен в борда на държавното предприятие „Напоителни системи“ и е бил там до 23 март т.г., показва проверка на Mediapool в Търговския регистър.

„Понякога нещата се променят скоротечно“, каза още Диков пред Mediapool, отказвайки подробности. Съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители, изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ се назначава със заповед на премиера, а заместник шефовете с решение на Управителния съвет на фонда, в който влизат заместник министри от различни ведомства.

- Advertisement -

Публична информация показва, че Камен Диков е професионалист в сферата на финансиране на недвижими имоти, управленско консултиране, капиталови пазари и мащабни земеделски дейности. Той има магистърска степен по математика от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира „Бизнес администрация“ в University of Delaware, САЩ, и притежава диплома за завършена програма за бизнес лидери по „Земеделска икономическа дейност“ в Harvard Business School. Търговският регистър показва, че във времето от 1997 до 2022 г. участва в 15 търговски дружества.

Битка кой да управлява Програмата за селските райони

Mediapool научи от свои източници в управляващото мнозинство, че истинската причина за отказа на Диков да заеме поста е тази, че ресорът, който е получил, не отговаря на предложения му в предварителни разговори. Оказва се, че му е било обещано да ръководи голямата европрограма – за развитие на селските райони (ПРСР) с общ бюджет над 3.5 млрд. евро във времето до 2027 г., а също и новата европрограма за морско дело и рибарство (ПМДР), плюс работата по завършване на същите настоящи европрограми. Вместо обещаното обаче Диков получава съвсем друг ресор.

На въпрос дали тази информация отговаря на истината, Камен Диков каза пред Mediapool, че „няма да коментира“Без отговор за момента остава и писмено запитване на Mediapool по този казус, изпратено до Министерство на земеделието и храните.

Европрограмите останаха с шеф от служебната власт

За ръководител на Програмата за селските райони и на тази за морско дело изненадващо бе запазена Ива Иванова. Тя бе назначена там на 19 август 2022 г. по време служебното правителството на Румен Радев. Тогава стана и ясно, че тя има кратка кариера на манекенка и нашумя в жълтите сайтове със снимките си като на модел.

Ива Иванова обаче е градила сериозна кариера във фонд „Земеделие“ и по време на правителствата на Бойко Борисов. Във визитката ѝ на сайта на фонда се посочва, че от 2010 г. до момента заема различни длъжности в Централно управление на Държавен Фонд „Земеделие“ – главен експерт, началник отдел и директор дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. Така, на практика се оказва, че се води битка между ГЕРБ и ПП кой да ръководи милиардите в европрограмите за инвестиции в селските райони и в рибарството. 

Развръзката

А финално казусът с Камен Диков ще бъде решен на следващия Управителен съвет на фонд „Земеделие“, когато най-малко трябва да бъде гласувано неговото освобождаване като избран заместник изпълнителен директор, който се е отзовал от поста.

Тогава обаче казусът може да тръгне и в друга посока – Диков да бъде избран за заместник изпълнителен директор с нов ресор. Развръзката тепърва предстои.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече