Лошо! Пак поскъпване на автогоривата

0

- Advertisement -

От средата на юли цените на автомобилните горива вървят нагоре – както по света, така и у нас. Само в последната седмица бензинът и дизелът са поскъпнали с по 5-6 стотинки на литър. Повишението засега не е толкова стресиращо, но се очертава да продължи.

Причините са известни. Световният петролен картел реши, че цени на суровия нефт в диапазона 70-75 долара за барел не му „изнасят“, и с няколко съобщения за съкращаване на производството и на износа Русия и част от арабските държави успяха да пратят котировките над 80 долара. Пък и потреблението се оказва над очакванията, така че пазарните основания за повишения са налице 

Тези движения при петрола се отразяват и в цените на автогоривата у нас. А специално за пропан-бутана от 1 август ще се случи сериозно поскъпване по наши, вътрешни причини. От тази дата ДДС, който бе свален на 0% заради шоковете в енергетиката миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, се връща на обичайното ниво – 20 на сто. До 31 юли пропан-бутанът вървеше по българските бензиностанции средно по 99 стотинки на литър. 

Ще видим още днес как реагират търговците на увеличението на данъчната ставка и и дали автогазта автоматично ще поскъпне с 20%, или ще има по-малко и отложено повишение.   

„Ръстът ще е в рамките на 20-22 стотинки“, прогнозира Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация. 

Според него покачването на цените на горивата в България дори е закъсняло. „Плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста“, посочи Бенчев по Нова тв.

- Advertisement -

От големите играчи у нас само ЛУКойл задържа цената на обикновения бензин под 2.60 и средната цена в понеделник бе 2.59 лева. Конкурентите вериги бензиностанции вече продават на доста по-високи нива – достигащи 2.69 лв За сравнение на  18 юли литър А95 в страната струваше около 2.54 лв., а сега вече е средно 2.63 лева. 

Богат избор

Прави впечатление, че цените са доста „шарени“, дори в рамките на една верига. В понеделник например в някои бензиностанции на ОМВ в София обикновеният бензин струваше 2.64, в други – 2.72, а в трети – 2.75 лв. за литър. 

На този фон малки столични бензиностанции изкушаваха  с цени на А-95 от порядъка на 2.50-2.52 лева.

Големи ценови амплитуди има и при дизеловото гориво. В столицата в понеделкик човек можеше да зареди колата си за 2.40, но и за 2.63 лв. за литър. 

Подобно е положението и при метана, където цената за килограм варира от 1.90 до 2.20 лева, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече