Трите „Р“: Росенец, руснаците и Радев

0

- Advertisement -

Руската държава може да е спокойна за интересите си в България. Докато в останалата част от цивилизования свят, те са малко или много изложени на риск заради военната агресия в Украйна, у нас се защитават на най-високо ниво.

Ако някой се опита да посегне на руските интереси, президентът Румен Радев веднага ще му скочи. Така беше по и по темата с Крим („В момента е руски. Какъв да е?“), и по въпросите с даването на оръжие на Украйна. Затова цяла Европа му смя, когато Зеленски попиля несъстоятелните му аргументи при визитата си в София.

Сега Радев се е фокусирал върху концесията на нефтеното пристанище „Росенец“. По-точно президентът твърди, че парламентът е приел противконституционен закон, решавайки, че концесията, по силата на която „Лукойл“ управлява съоръжението, трябва да се развали.

Българският парламент със сигурност не е най-добрият законодател. Но да твърдиш, че е нарушен принципът на закон, чиято цел е да контролира ограничителните мерки срещу Русия, е, меко казано, несериозно. Но точно това казва президентът. Ако бъде развалена концесията, това ще противоречи на конституцията, пише той. Сега се очаква решението на Конституционния съд (КС).

- Advertisement -

Но е ясно, че позиците на Радев напоследък удивително съвпадат с тези на проруската „Възраждане“. От партията също се канеха да сезират КС за „Росенец“, но Радев ги изпревари. А в петък се разбра, че лидерът им е Костадин Костадинов е бил осъден за обида и клевета от репортер. Присъдени са 5 хил. лв. обезщетение, но решението не е окончателно.

Междувременно в държавата се случват и други неща. Подгонени от общественото недоволство, прокурори и полицаи всекидневно разкриват нови и нови случаи на домашно насилие. Под пълна пара се работи и по разследването на скандалния случай на обезобразяване на момичето в Стара Загора. Едва след като площадите се напълниха с хора, тамшните разследващи откриха, че обвиняемият Георги Георгиев е заплашил пострадалата цели шест пъти преди да се стигне до нападението срещу нея.

Напрежението продължава да тлее и в Цалапица, където бе убит млад мъж. След критики за забавено разследване вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставките на двама полицейски началници, а те си направиха оглушки. Затова през последните два дни сме свидетели как той ги отстранява с нарочни заповеди, което пък повдига въпроса за министерския авторитет пред подчинените му.

Самуил Димитров, „Медиапул“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече