Хората на Кьовеши арестуваха кмета на Генерал Тошево за измама с евросубсидии

0

- Advertisement -

По искане на Европейската прокуратура в София в сряда е бил арестуван кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Това съобщи на сайта си Независимата прокуратура на ЕС. Арестът е извършен в рамките на разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища.

В съобщението се казва още, че днес са били извършени и претърсвания в помещенията на общината, и в офисите на държавни служители, заподозрени в участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Фактите датират от периода 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз. Проектът е бил възложен на частен изпълнител.

- Advertisement -

Според доказателствата, с които разполага Европейската прокуратура, държавните служители, участващи в проекта, включително кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, са представили невярна информация относно изпълнението на строителните работи, които не са приключили в определения срок.

„Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентните български съдилища“, пише още в съобщението.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече