Отцепници с нови партии атакуват вота наесен

0

- Advertisement -

Нито година в България не минава без появата на нови политически партии. Като се вземе предвид факта, че през последните две години почти непрекъснато сме в избори, в това няма нищо изненадващо. До юли т.г. в публичния регистър на Софийски градски съд, който регистрира политическите формации, са се появили 4 нови партии. Това показва по-висок темп на партийно строителство в сравнение с 2022 г., когато също толкова формации бяха регистрирани за цялата година. Но това е нормално, защото на 29 октомври предстоят избори за кметове и общински съветници, които ще предрешат разпределението на силите на политическата сцена за дълго.

ГОЛЕМИ АМБИЦИИ

Безспорно най-сериозна заявка за място в политиката дава партията „Спаси София“. Водачът й Борис Бонев доскоро се смяташе за потенциален кандидат-кмет в столицата, при това с най-сериозни шансове за победа срещу партия ГЕРБ, която доминира в София повече от 15 години. Бонев се наложи като упорит противник и критик на управлението на досегашния кмет Йорданка Фандъкова. Той създаде „Спаси София“ първоначално като гражданско сдружение, което в началото на тази година прерасна в партия, която съдът регистрира през юни. В нейния устав се казва, че целта й е „да пречупи завещания от последните години модел на управление, произлизащ и осланящ се на икономически зависимости, лично облагодетелстване и корупция“. Едва учредена, партията стана причина за голям скандал в Централната избирателна комисия – през март т.г. представителите на ГЕРБ и ДПС я атакуваха, че провежда забранена политическа агитация в общинския транспорт.

Самият Бонев обаче поднесе най-голямата изненада в досегашната си политическа кариера, когато се отказа от кметската надпревара, за да подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. В замяна Бонев бе компенсиран с водаческото място в общата листа с ПП-ДБ с общински съветници. Номинацията на Терзиев обаче разцепи градската десница в София заради факта, че семейството му е дълбоко обвързано с бившата Държавна сигурност. Това даде и повод да бъде издигната паралелна дясна кандидатура в София – на Вили Лилков, който се рекламира като лицето на антикомунистическото дясно в столицата. Бонев неотдавна защити Терзиев, а покрай него и собственото си решение да се съюзи с ПП-ДБ, като заяви, че вниманието към проблемите на София не бива да се измества от вглеждането в миналото.

СЛЕД РАЗДЯЛА С ТРИФОНОВ

На политическата сцена излиза отново, но този път със собствена формация, бившият депутат от ИТН Георги Захаринин Попов. Той участва в 45-ото и 46-ото Народно събрание, иначе е бизнесмен в строителния бранш в Благоевград. През 2022 г. влезе в борда на директорите на държавното строително дружество „Автомагистрали“, когато регионалното министерство беше в ръцете на ИТН. А сега оглавява партията „Български гласъ“.

Учредителното събрание на „Български гласъ“ е проведено през декември м.г., а през януари т.г. партията е била регистрирана от съда. Всъщност, Попов дори не е първият й председател за това кратко време – формацията е оглавена най-напред от политолога Тихомир Василев, на когото Попов е бил заместник. Преди това Василев беше съратник на бившата социалистка Мая Манолова по време на антиГЕРБ протестите през 2020-21 г. и участва в създаването на партията ѝ „Изправи се.БГ“. Още в първите ѝ месеци живот в „Български гласъ“ е имало вътрешни раздори, както разказва благоевградският сайт „Струма“, и Василев е заменен от Попов като лидер.

Формацията залага на разочарованите от провала на протестите. За това подсказва уставът на партията, в който е записано, че е създадена от „хора, които бяха в сърцето на протестите, и същите, които заедно с народа за пореден път бяха подведени от красноречието на „новите герои“ на политическата сцена, които гарантираха промяна“.

- Advertisement -

И СЛЕД РАЗДЯЛА С БОЖКОВ

Търсенето на собствено политическо поприще е родило партия „Бъдете смели“, която съдът е регистрирал през февруари т.г. Начело на формацията е Еньо Абрашев. Той идва от строителния бизнес, а в политиката името му е известно с това, че е бил областен координатор за Стара Загора на „Българско лято“ – партията, която създаде бизнесменът Васил Божков, след като напусна България през 2020 г.

Връзката между двамата си личи и сега – името „Бъдете смели“ беше хаштаг, който Божков използваше редовно във Фейсбук постовете си като призив към симпатизантите си. Любопитното е, че знакът за хаштаг „#“ е обявен като официалния партиен символ „Бъдете смели“ в нейния устав. Останалото в него са стандартни фрази за европейските ценности, пряката демокрация и върховенството на закона.

Що се отнася до политическите амбиции на Абрашев, пред бургаския сайт „Флагман“ той е коментирал, че може би ще се кандидатира за кмет на Стара Загора.

И МЕСТНИ АМБИЦИИ

Все още се появяват формации, които имат цели и амбиции преди всичко на местно ниво. Такава е партията „Развитие за Септември и региона“, в която Септември идва от малкия едноименен град в Пазарджишко. Начело на партията е Радослав Лютаков – кметът на Ветрен, който се намира в община Септември. Самият Ветрен е село до 2003 г., когато е обявен за град.

Партията „Развитие за Септември и региона“ е регистрирана от съда през юли т.г. Според нейния устав основните ѝ цели са децентрализацията на страната и изграждането на автономно и ефективно местно самоуправление. Създаването ѝ броени месеци преди местните избори от кмет в региона и с такова наименование недвусмислено сочи, че амбициите на Радослав Лютаков се простират до кметското място в Септември.

Людмил Илев, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече