Кои са те: Трима българи са арестувани във Великобритания по обвинение, че са руски шпиони

0

- Advertisement -

Трима предполагаеми руски шпиони са задържани във Великобритания. И тримата са с българска националност, съобщи Би Би Си. Арестите са извършени още през февруари след масово разследване на местните власти и тримата са зад решетките от тогава.

Според събраните данни и тримата работят за руските секретни части.

Повдигнати са им обвинения, че имат лични документи със „съмнително съдържание“, всички фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са задържани от анти-терористи в Лондон.

Имената им са Орлин Русев на 45 г., Бисер Джамбазов на 41 г. и Катрин Иванова на 31 г. И тримата живеят във Великобритания от години, като са работили в най-различни сфери и са живели на различни места.

Орлин Русев има бизнес връзки с Русия. Мести се на Острова през 2009 г. и работи три години на технически пост във финансовата система. Според неговия LinkedIn профил по-късно създава бизнес, свързан с прихващането на комуникация или по-просто казано – разузнавателна дейност.

Русев посочва, че е работил и като съветник в българското Министерство на енергетиката.

Бисер Джамбазов е работил като шофьор за местни болници, а Иванова посочва онлайн, че е асистент в частна лаборатория.

- Advertisement -

Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 години и създават местна организация, която осигурява на българи информация за Острова, както и за културните и социални норми на британското общество.

Според документи онлайн те са работили и в изборните комисии за България на изборите в Лондон.

Пред Би Би Си съседи на Джамбазов и Иванова ги описват като мила двойка. Често носели домашно изпечени сладкиши като подаръци.

В последният им дом съседи разказват, че детективи прекарали значително време в претърсване на резиденцията.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи, каквато е обичайната практика.

„Научавам практически от Би Би Си. Ние сме проверили в информационните масиви на посолството имената, които фигурират в медиите, на какво съответстват. Действително отговаря на истината информацията, че някои от тези хора са били в наши изборни комисии. Господин Джамбазов е бил председател на СИК през 2021 година в Илинг, а госпожа Катрин Иванова е била член на комисия пак 2021 г. Но и двамата не са излъчени като представители на държавата, а са излъчени от общността“, уточни Райков.

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон, но в момента е ясно, че за последно са били пред съдия на 31 юли. По неофициална информация те не са се признали за виновни по обвиненията.

Лондонската полиция, отказва коментар.

Софийската градска прокуратура съобщи, че също води разследване срещу тримата за престъпление срещу държавата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече