Бил ли е Алексей Петров “сглобка на сглобката” на новата власт?

0

- Advertisement -

Застреляният в сряда в столичния кв. Драгалевци Алексей Петров е приеман за ключов фактор при съставянето на сложната сглобка между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ, а малко по-късно и за присъединяването на ДПС към новото евро-атлантическо мнозинство в българската политика.

Подобно наблюдение споделят хора от обкръжението на Кирил Петков. Ролята на университетския преподавател и доцент по национална сигурност става особено видима в месеците преди и след последните извънредни избори.

По онова време в публичното пространство упорито се говори, че чужди посолства мотивират настойчиво Бойко Борисов и Кирил Петков да съставят правителство, независимо коя от двете политически формации е първа, коя – втора след поредния за България вот. Дори се носи упорит слух, че Бойко Борисов вече е бил склонил да не се кандиатира за министър-председател, а да отстъпи поста на Кирил Петков или Асен Василев.

На 2 април ГЕРБ действително печели с малка преднина пред ПП-ДБ и започват тягостни дни на сметки за възможни и невъзможни коалиции.

На 13 май в сайта “Либерта” се появява информация за среща на Бойко Борисов и Кирил Петков в Самоковския манастир, на която се уточняват детайлите на споделената власт между десните сили в България.

Сайтът на Стоян Тончев единствен дава гласност за тази мистериозна среща, уточнявайки, че тя се е провела около 1 май – две седмици преди публикацията.

Към днешна дата източник от ПП твърди, че двигатели на сбирката в Самаковския манастир са били всъщност Алексей Петров и бащата на Кирил Петков – Петко. Двамата се познават от времето на навлизането на каратето като спорт в България през 80-те години на миналия век.

Самият Алексей Петров приживе потвърждава в интервю, че познава добре Петко Петков и Бойко Борисов, а се е виждал и с Кирил Петкков.

“Познавам Борисов, разбира се, познавам също и Петко Петков, бащата на Кирил Петков. Но аз няма как до такава степен да имам роля, която да определи кой да участва в правителство. Познавам и двамата покрай бойните изкуства”, уточнява Петров своята роля в днешната власт в последното си интервю пред Би Ти Ви, докато текат преговорите за съставяне на правителство.

- Advertisement -

В Самоковския манастир Петко Петков води сина си, а Борисов присъства, поканен от Алексей Петров.

В “Продължаваме промяната” са категорични, че Петров с авторитета си пред всички участници се е превърнал в “сглобка на сглобката”. Разказват го сериозно и с уважение към бившата барета.

Затова и в ПП допускат като вероятна и версията, че Алексей Петров е бил застрелян, защото щял да се върне начело на Държавната агенция по национална сигурност.

Часове след убийството на Витоша подобно твърдение се появи от страна на бившата съдийка Румяна Ченалова, която бе съдия по делото “Октопод” срещу Алексей Петров.

Самият той пред Би Ти Ви споделя, че е готов да се върне в ДАНС, ако се даде приоритет на икономическата сигурност.

Връзка между разстрела на Витоша и намерението на Петров отново да поеме ДАНС видя и бившият вътрешен министър Румен Петков.

Петров действително е помагал със съвети в сектора “Сигурност”, а Кирил Петков изключително много се доверявал на баща си по тези теми, пише „24 часа“.

Самият Петров става медийно активен след съставянето на правителството с ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел.

“Нормално е да си говорим и да изкоментираме нещо, но това не са официални разговори. С Бойко Борисов често си говорим за сигурност. Той поиска да се видим и да разговаряме. По отношение на сценарии, режисури по никакъв начин не участвам. Имам мнение и експертиза по някои въпроси. Известен съм с това, че изказвам мнението си много директно, но ще продължа да го правя, защото смятам, че е важно”, разказа Петров за ролята си приживе в интервю. Пак тогава той призова лидера на ГЕРБ да не дава имунитета си, поискан вече от бившия главен прокурор Иван Гешев.

“Атаките срещу лидерите на партиите са по-скоро атаки към самите партии, защото това са репутационни удари, за да не се състави правителство. Грешката на господин Гешев е, че това сплотява партиите и ще бъде катализатор за съставяне на правителство”, каза тогава Алексей Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече