Версии: Разстрелът на Алексей Петров е свързван с Галеви и убийството на Къро

0

- Advertisement -

Бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев допусна, че може да има връзка между убийството на Алексей Петров и разчистването на криминалния контингент, което започна след неуспешния опит за атентат срещу Иван Гешев.

Само седмица след взрива срещу бронираната лимузина на Гешев, в Южна Африка бяха разстреляни Красимир Каменов – Къро и жена му. Месец преди това Гешев даде голяма пресконференция, на която публично оповести, че Къро стои зад гигантски задкулисен сценарий да бъде изхвърлен от прокуратурата.

После се случи мистериозната смърт на Ангел Христов, единия от Братя Галеви, в Дупница. Властите от години подозираха, че Христов се укрива в ЮАР, а се знаеше, че Галеви се познават добре с Алексей Петров. Именно бившата барета и съветник в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) организира прословутата среща между Галеви и тогавашния вътрешен министър Румен Петков през 2009 г. за успокояване на напрежението в Дупница.

Веднага след странния взрив на 1 май край колата на Гешев, на сцената излезе именно Алексей Петров, който изненадващо препоръча на главния прокурор да се оттегли от поста. Месец по-късно ВСС уволни Иван Гешев, а той директно посочи Бойко Борисов като причина за свалянето му от поста. На 15 август бе застрелян и Алексей Петров.

„Службите и разследващите ще успеят да стигнат до достоверни версии за убийството на Алексей Петров. Въпросът е дали е възможно да се съберат достатъчно доказателства, които да послужат в съда. Поръчковите убийства са много трудни за разследване, а към момента публичната информация ни води, че става въпрос за такова“, каза Цветлин Йовчев пред бТВ.

„При всички положения, когато има сериозна трансформация във властта, то обикновено има турбуленции във всички обществени сфери, включително и в организираната престъпност“, поясни Йовчев.

Той описа Алексей Петров като противоречива личност. „При всички положения, търсейки причините за убийството, можем да ги намерим в миналото, в настоящето и накърняване на интереси за бъдещето. Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на този ден“, предположи той.

Йовчев каза, че след като е стнал председател на ДАНС лично е уволнил Петров, който  беше съветник на предишния председател Петко Сертов.

„Считах, че е недопустимо човек с такъв профил да е на такава позиция в ДАНС. Такива позиции не са необходими в една професионална агенция – ръководителите нямат нужда от съветници. Той беше свързан със силово застраховане, с множество връзки с хора от криминалния контингент. Действията му в ДАНС предизвикаха притеснения. Той имаше неформална власт и правомощия, нехарактерни за съветник – поставяше задачи на структури, канеше хора „на кафе“, посочи Йовчев.

„Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. Даваха му неформална власт и после го изпускаха от контрол. Точно периодът на „тройната коалиция“ (управлението на БСП, НДСВ и ДПС) беше показателен“, обясни той.

„Дали е възможно някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си – напълно възможно е. Последните му изяви, коментари, публикуването на снимки – навеждат на такава мисъл“, каза бившият председател на ДАНС.

Според него Алексей Петров е бил човек с качества, който през годините е показал способности да влезе под кожата на политици, хора с власт и в прокуратурата.

- Advertisement -

„Не бих се изненадал, ако е намерил начин и подход. Особено ако хората не се подготвени за функционирането на политическата система, обществените процеси и с кого говорят и това до какво може да доведе“, каза Йовчев.

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев на свой ред напомни за близкото познанство на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков – Петко. Според неофициални информации именно Алексей Петров е посредничил за първите срещи между Кирил Петков и Бойко Борисов след изборите на 2 април, за да започне договарянето на бъдещото правителство.

След това Алексей Петров публично прояви интерес към заемане на ръководна позиция в ДАНС, за да работи за „икономическата сигурност“ на страната.

„Основният мотив за показното убийство на Алексей Петров вероятно е опитът за овладяване на сектор „Сигурност“ от управляващите в момента политически сили, както и заради натрупаните от него деяния – били те чисти или нечисти“, коментира пред бТВ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. По негово време Петров бе показно арестуван като лидер на престъпната група „Октопод“ за рекети и изнудване, но впоследствие бе оправдан и продължи необезпокоявано бизнеса си.

Пак пред бТВ бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов обясниха, че не очакват убийството на Алексей Петров да бъде разкрито. Емануил Йорданов даде за пример показните разстрели на Илия Павлов, Емил Кюлев и Филип Найденов-Фатик.

„Нямам спомен да има разкрито подобно убийство. Не вярвам и това да се разкрие, не виждам с какво да мотивирам обратно мнение“, каза Йорданов. Той призова разследващите да потърсят отговори за разстрела в предишните неуспешни покушения срещу него.

Според Кокинов „миналото на Петров го е застигнало“„Ако случайно бъде разкрит извършителят, той невинаги знае кой е поръчителят“, каза той.

Самият Николай Кокинов беше градски прокурор на София след вълната от показни разстрели в страната, които така и не бяха разкрити. Той бе наблюдаващ прокурор на делото срещу братята Маргини за поръчителството на три убийства, което се провали.Тежък удар срещу имиджа на страната

„През последните месеци имаме поредица от подобни криминални новини – убийството на Къро, смъртта на Ангел Христов, познат като брат Галев, атентатът срещу бившия главен прокурор. Най-лошото нещо от тази поредица е посланието към нашите международни партньори. Това е тежък удар срещу имиджа на страната ни, а това може да постави под съмнение приоритетите на правителството, един от които е влизането в Шенген“, коментира пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

И допълни, че вероятно убийството ще бъде използвано като повод от управляващото мнозинство да повдигне отново един въпрос – кадровите смени по върховете на службите. Въпрос, оставен на трупчета за известно време.

Политологът определи като пресилена тезата, че убийството на Алексей Петров може да повлияе върху стабилността на управлението: „Ако нещо може да предизвика трус, то вероятно ще е следствие на резултатите от местните избори. Не предвиждам падане на кабинета след местния вот. Но местните избори могат да покажат променени тежести между двете големи формации. Това ще даде повече самочувствие на партията победител при преговорите ѝ с партньора“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече