Илиян Кузманов: Тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран е стратегически съюз срещу други три сили

0

- Advertisement -

Засиленото напрежение между Армения и Азербайджан около спорната територия Нагорно-Карабах привлича вниманието на световната общност. В този регион вече се разиграват геополитически игри, включващи сили от Близкия изток, Централна Азия и дори Индия. Едно от най-интересните развития е растящата армейска подкрепа от страна на Индия към Армения, която има голямо значение за тази конфликтна зона.

В края на 2022 година, Армения и Индия подписаха договори за доставка на индийски артилерийски системи, противотанкови ракети и боеприпаси за арменската армия на стойност 245 млн. долара. Сделката беше договорена от правителствата на двете страни и подписана през септември. Оръжията ще бъдат доставени на Армения „през следващите месеци“, позовавайки се на неназовани източници. Оръжията включват многоцелеви ракетни системи „Пинака“, които са доставени за първи път на индийската армия преди две десетилетия и оттогава са били многократно модернизирани. Армения ще бъде първият чуждестранен купувач на тези оръжия. Правителството и Министерството на отбраната на Армения не коментират доклада, който се появи на фона на усилията на Ереван и Ню Делхи за задълбочаване на двустранните връзки. Министърът на външните работи Арарат Мирзоян и индийският му колега Субрахманям Джайшанкар са провели четири срещи на четири очи през последната година. Съобщава се, че арменски военни служители са посетили Индия през юни и са „дошли въоръжени със списък за покупки“. Индия подкрепя усилията за мир в Карабах, ръководени от Съединените щати, Русия и Франция, и на практика застана на страната на Армения в изострящия се граничен спор с Азербайджан.

В началото на 2023 година Индия и Армения още повече подобриха сътрудничеството си в областта на отбраната, като двете страни обмислят модернизиране на своите изтребители. Очаква се партньорството да се разшири още повече, като Армения се интересува от това Индия да доставя въоръжение и да обучава пилоти за нейните изтребители Су-30СМ Flanker, произведени в Русия. Индия поддържа значителен флот от 272 изтребителя Су-30МКИ Flanker, повечето от които са произведени от Ню Делхи по лиценз. Въпреки това Ереван може да се колебае дали да инвестира в тези самолети, тъй като отсъствието на тези изтребители по време на конфликта в Нагорни Карабах през 2020 г. породи опасения. Интегрирането на различни оръжия, сензори и авионика от цял свят в Су-30МКИ го отличава от фланговите изтребители на други държави. Комбинацията от ракети „въздух-въздух“ Astra и свръхзвукови крилати ракети BrahMos е увеличила смъртоносността на самолета.


Ако Армения реши да закупи още самолети Су-30, това може да накара Азербайджан да отвърне на удара, като закупи най-съвременни изтребители. Изтребителите Су-30 MKI на индийските ВВС могат да бъдат използвани като оправдание за закупуване на изтребителя JF-17 Thunder, който Китай и Пакистан произвеждат съвместно. Ереван може да възприеме среден подход и да модернизира четирите си Flanker-а с помощта на индийски техници, което ще позволи на Армения да нанася удари по цели далеч в Азербайджан. Развитието на тристранните военни връзки между Пакистан, Турция и Азербайджан поражда опасения относно възможността Индия да доставя повече оръжия на Армения.

История на конфликта

Конфликтът между Армения и Азербайджан около Нагорно-Карабах е дългогодишен и започва още през 1988 г. През следващите години обаче, въпреки наличието на международни усилия за постигане на мирно решение, напрежението остава високо, а въоръжените сили на двете страни се засилват.

Ролята на Индия в конфликта

Въпреки че Индия е далеч от Кавказкия регион, тя не остава безучастна към конфликта между Армения и Азербайджан. Индия споделя добри отношения както с Армения, така и с Азербайджан. Въпреки това, Индия изразява подкрепа за Армения и предоставя военна помощ, включително въоръжение и военна обучение.

Въоръжаването на Армения от Индия

Индия предоставя на Армения военна помощ, която включва въоръжение, оборудване и военна техника. Армения получава различни видове оръжия от Индия, включително леки оръжия, тежка артилерия и ракети. Това въоръжение има за цел да подпомогне Армения в нейната защита и да укрепи нейните военни сили.


Значението на военната помощ от Индия

Военната помощ от Индия има голямо значение за Армения в контекста на конфликта в Нагорно-Карабах. Тя предоставя на Армения средства за отстояване и за укрепване на нейната отбранителна способност. Това също така праща ясно послание до Азербайджан и Турция, че Армения има мощни съюзници и че агресията срещу нея може да се сблъска с ярък отговор.

Геополитическите интереси на Индия в региона

Индия има силни геополитически интереси в региона на Кавказ, включително достъп до енергийни ресурси и опазване на своето влияние в Централна Азия. Подкрепата на Армения е част от стратегията на Индия за насърчаване на стабилността и сигурността в Кавказ.

Ангажиментът на Индия с Армения придобива все по-голямо значение, най-вече поради позицията на Армения като стратегически партньор в нововъзникващото тристранно партньорство, включващо Индия, Армения и Иран. Това партньорство е продиктувано от споделената загриженост за нарастващото влияние на оста Пакистан -Турция -Азербайджан, която изигра ключова роля за поражението на Армения по време на войната в Нагорни-Карабах през септември 2020 г. Поражението кара арменските стратези да потърсят надежден военен, икономически и дипломатически съюзник, като Индия се очертава като жизнеспособна опция поради разстоянието от 3200 км от Армения.

Сътрудничеството в областта на отбраната между Индия и Армения е от взаимна полза, тъй като Индия също се стреми да защити интересите си в региона. Чрез укрепването на отбранителните способности на Армения Индия се стреми да осигури стабилност в Южен Кавказ и да предотврати по-нататъшни нахлувания на арменска територия. Това сътрудничество служи на двете страни като средство за уравновесяване на военната сила на Азербайджан и неговите съюзници Турция и Пакистан.

Противодейства на влиянието на оста Пакистан -Турция -Азербайджан

Въпреки че двустранното сътрудничество между Индия и Иран продължава от известно време, участието на Иран в тристранното партньорство с Индия и Армения добавя ново измерение към възникващата стратегическа динамика в Близкия изток. Иран изиграва решаваща роля за предотвратяването или спирането на неотдавнашните азербайджански нахлувания в Армения, с което сигнализира за ангажимента си да поддържа стабилността в региона. Освен това широкомащабните военни учения, проведени по иранско-азербайджанските граници през 2021 г. и 2022 г., изпращат ясно послание на Азербайджан, че Иран е готов да предприеме необходимите мерки за защита на своите интереси.

Тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран се ръководи от общата цел да се противодейства на влиянието на оста Пакистан -Турция -Азербайджан. Този съюз се стреми да създаде баланс на силите в региона, като гарантира, че нито една държава няма да доминира в Южен Кавказ. С обединяването на силите си тези държави се стремят да защитят дългосрочните си интереси и да запазят регионалната стабилност.

Стратегически интереси на Индия и пристанище Чабахар

Ангажиментът на Индия с Армения и Иран е в съответствие с по-широките ѝ стратегически интереси в региона. Един от ключовите аспекти на индийските планове за регионална свързаност е развитието на пристанището Чабахар в югоизточен Иран. Разположено в провинция Систан и Белуджистан, пристанището осигурява на Индия пряк достъп до Индийския океан, като предлага важен транзитен и търговски мост между Индия, Иран и Армения.

Пристанището Чабахар има огромно стратегическо значение, тъй като позволява на Индия да разшири Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC). INSTC, замислен през 2000 г. от Индия, Иран и Русия, служи като противовес на китайската инициатива „Пояс и път“ (BRI) и има за цел да подобри свързаността между Индийския океан и евразийския регион. Свързвайки Чабахар с Армения, INSTC ще улесни търговията и транспорта между Индия, Армения и други централноазиатски държави, заобикаляйки Пакистан и Афганистан.

Засилване на сътрудничеството в областта на отбраната

В допълнение към икономическите и дипломатическите връзки сътрудничеството в областта на отбраната представлява важен стълб на тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран. Решението на Индия да предостави оръжия на Армения отразява нейния ангажимент за укрепване на отбранителните способности на Армения. Конкретните данни за оръжейната сделка не са оповестени публично поради чувствителния характер на продължаващия конфликт между Армения и Азербайджан. Смята се обаче, че Армения е изразила интерес да придобие от Индия средства като многоцелеви ракетни установки „Пинака“ и противотанкови управляеми ракети „Конкурс-М“.

Регионални последици и баланс на силите

Тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран има значителни регионални последици, особено в контекста на оста Пакистан -Турция -Азербайджан. Съгласуването на тези три държави служи като противовес на нарастващото влияние на оста и има за цел да попречи на една държава да доминира в Южен Кавказ.

Партньорството също така подчертава променящия се геополитически пейзаж в региона. Поражението на Армения във войната за Нагорни-Карабах и последвалата окупация на арменска територия от Азербайджан предизвикват преоценка на външните политики на регионалните участници. Стратегическата промяна на Армения към Индия и Иран показва необходимостта по-малките държави да търсят надеждни съюзници, за да балансират влиянието на по-големите и по-мощни регионални играчи.

Икономическо сътрудничество и свързаност

Освен сътрудничеството в областта на отбраната, тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран обхваща и икономическото сътрудничество и регионалната свързаност. Разширяването на INSTC (International North–South Transport Corridor) през Армения и пристанището Чабахар предлага огромни възможности за търговия и транспорт в региона. Визията на Индия за свързване на Индийския океан с Евразия и Финландия през Армения демонстрират нейния ангажимент за разширяване на икономическите връзки и насърчаване на регионалната интеграция.

INSTC (International North–South Transport Corridor) не само осигурява алтернативен маршрут за индийските и югоизточните азиатски износители за достъп до пазарите на Централна Азия, но и заобикаля региони, измъчвани от проблеми със сигурността, като Пакистан и Афганистан. Тази инициатива за свързаност ще засили икономическия растеж, ще засили регионалната стабилност и ще създаде нови възможности за сътрудничество между Индия, Армения и други страни от евразийския регион.

Заключение

В постоянно променящия се геополитически пейзаж тристранното партньорство между Индия, Армения и Иран се очертава като стратегически съюз, насочен към противодействие на влиянието на оста Пакистан -Турция -Азербайджан в Южен Кавказ. Задълбочаващото се сътрудничество в областта на отбраната, икономическите връзки и регионалната свързаност подчертава общите интереси и цели на тези държави. Докато се ориентират в променящата се динамика на региона, Индия, Армения и Иран се стремят да запазят стабилността, да защитят дългосрочните си интереси и да изградят нова парадигма на сътрудничество в бързо променящия се световен ред.

Въоръжаването на Армения от страна на Индия има голямо значение за конфликта в Нагорно-Карабах и за региона като цяло. Това подчертава сложната геополитическа динамика в региона и важността на външните сили в конфликта. Индия изпълнява своята роля като важен играч, който се стреми към стабилност и мир в тази част на света. Въпреки че конфликтът е дълбоко закоренен и сложен, надеждата за мирно решение продължава да съществува, а въоръжаването на Армения от Индия може да бъде един от факторите, които спомагат за постигането на тази цел.

Материалът е любезно предоставен от Angel Analytical и AfCD London. Изготвен е от Илиян Кузманов, журналист и анализатор изследващ процесите в Русия и Африка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече