На бял кон! ДПС се върна във властта

0

- Advertisement -

Политологът доц. Петър Чолаков анализира по БНР думите на президента Румен Радев от Шипка преди дни, както и ситуацията преди местните избори.

Развръзката тепърва предстои. Президентът оставя отворени врати. Смисълът на такова послание е да се предизвика още интерес към неговата фигура, да се консолидират неговите привърженици и най-малкото онези, които не харесват сегашната изпълнителна власт.

Възможно е изразът „народно движение“ да се чете и в посока бъдещ политически проект на президента Румен Радев.

Много е остър тонът, който се държи – и от едната, и от другата страна. И двата лагера имат нужда да привиждат в другия образа на врага. Кипи някаква трескава реформационна дейност от страна на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ). Тези апетити, реформаторските, трябва да бъдат малко по-обуздани. Да бъдат по-обрани в реформаторските си претенции.

Сред предложенията за реформи на управляващите има и идеи, които предизвикват повдигане на вежди, включително сред професионалните юристи – например във връзка с понятието „интимна връзка“ или с предложението да се смени датата на националния празник.

- Advertisement -

Евро-атлантическите ни партньори имат интерес „мръсната дузина“ у нас да продължи да управлява. Тази сглобка може да стои дълго време, защото тя е в интерес на нашите евро-атлантически партньори. НАТО, ЕС имат нужда от силна, сигурна граница тук, която да изпраща оръжия за Украйна. Темата „Шенген“ е важна, но не е основнота, което крепи това правителство. Каквито и драми да видим, ще се мъчат да се задържат и да се състои ротацията начело с Мария Габриел.

Интригата за местните избори е много голяма. Управляващата сглобка ще бъде подложена на реален конфликт не само в София, защото на много места ГЕРБ са пуснали дълбоки корени.

Стои и въпросът за заявките на президента Радев по места – много се сгъстяват боите.

ДПС се върна на бял кон във властта. Пеевски, който е санкциониран по „Магнитски“, е основен говорител на съдебната, на конституционната реформа. Те излязоха отново на повърхността.

„Възраждане“ си имат своите теми, които си защитават доста агресивно, някой би казал убедително. От гледна точка на резултатите им на последните парламентарни избори не би трябвало да се представят никак лошо.

Може ли местните избори да пренаредят баланса във властта – резултатите в София ще бъдат важни, защото ПП-ДБ са основно силни тук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече