Черепа кацна в София, прибраха го

0

- Advertisement -

След три години изгнание, Васил Божков се завърна в България в петък и беше арестуван на летището в София. Изненадващо, сутринта той пусна селфи в социалните мрежи от самолета, с който тръгва от Дубай към София.

Отговорът от българската полиция и прокуратура – чакат го със заповед за 72-часово задържане. Божков е обвиняем по три дела у нас. Смята се още, че може да е ценен свидетел срещу Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Самолетът с Божков пристигна у нас малко след 15 ч. Кацането и излитането си той отбеляза сам със снимки и статуси във Facebook. Постовете си подкрепи и с песента „Feeling good”, в която се пее за новия ден и новия живот и за това, че се чувства добре.

Повече от два часа продължи престоят на Божков на летището, преди да бъде отведен към Следствието, за да бъде задържан. Първото, което бизнесменът каза, когато излезе от VIP терминала, беше: „Добре дошли”. Но не отговори на въпроса защо се връща сега, а само каза: „Този въпрос щяхте да го зададете всеки път, когато се върна”.

Отговор на този въпрос обаче даде адвокатът му Стоян Баумайер, който намекна: „Защото той нямаше право да напуска ОАЕ от съображение за сигурност. Получихме разрешението на 23 и първия възможен полет беше днес”, поясни защитникът.

Освен като обвиняем, Божков ще бъде разпитан и като свидетел по друго дело. Адвокатът му обаче отказа да даде конкретика по кое.

За пристигането на бизнесмена в България стана ясно от негова публикация във Facebook. Той написа: „Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха”.

„След като пристигне, се очаква да бъде приведен пред прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Още при пристигането си Божков веднага написа: „Кацнах. Имам среща с бухалките”. Когато се укри през 2020 година в Дубай, той излетя с частен самолет. Сега обаче се върна с нискотарифна самолетна компания.

- Advertisement -

След като Васил Божков беше отведен от Летище София, беше закаран в следствения арест на „Г.М. Димитров”, а след това и прегледан в МВР болница. Той обаче не е пожелал обстойни прегледи, затова процедурата там е приключила бързо.

В Софийската градска прокуратура са му били повдигнати обвинения. Той е запазил мълчание при разпитите. Става въпрос за евентуални престъпления, свързани с убийства и с атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

Все още не е ясно каква мярка за неотклонение ще му бъде наложена, може и да не е задържане зад решетките, смята защитата му.

Решението точно днес Божков да се прибере, адвокатът му Георги Гатев определи като случайност, но не се изговори в прав текст кои са „бухалките”, за които по-рано Божков писа във Facebook профила си.

„В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално – там са случаите с криминалните престъпения, и другото е във връзка с хазарта”, заяви Георги Гатев.

„Колегите обещаха, че още утре ще се опита да внесат делата за разглеждане в съдебно заседание с оглед определяне на мярка”, каза адвокат Гатев.

По досъдебното, по което е свидетел, също му е връчена призовка. „Ще се види как ще се процедира по-нататък. Първо ще видим дали ще има задържане под стража, или не”, заяви Георги Гатев.

„По принцип не дава обяснение. Възползвал правото сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде, или не”, заяви Гатев.

„Беше прегледан, но много повърхностно, защото той там не изяви желание да бъде преглеждан”, каза адвокатът му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече