„Имейли от Пригожин и връзки с политици“:  Васил Божков остава в ареста

0

- Advertisement -

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста за постоянно Васил Божков. Според съдия Христинка Колева, която гледа мярката за неотклонение, от представените доказателства може да се направи „обосновано предположение за авторството им“ от Божков. Тя прие, че той може да се укрие и затова трябва да остане под стража. Мярката може да бъде обжалвана на втора инстанция на 5 септември.

Прокуратурата поиска постоянно задържане по делото, свързано с организирана престъпна група в хазартната сфера. По него Божков е обвинен в подкупи на висши длъжностни лица, като председатели на Държавната комисия по хазарта и нейни служители, за да бъдат заплащани по-ниски такси от неговите компании, да се пречи за издаването на лицензи на конкуренти, да се контролира секторът.

Според прокурор Ангел Кънев Божков е бил предупреден от български политици за подготвяната акция срещу него и затова е напуснал България изпреварващо през януари 2020г., когато прокуратурата започна разследвания срещу него и бизнесите му. Кънев обяви, че обвиняемият е подбудител на над 300 длъжностни престъпления и че е плащал подкупи (по 10 000 лева на ден) на бивш председател на хазартната комисия Огнемир Митев.

Бяха цитирани показания на свидетели, сред които и на друг бивш председател на комисията Мария Филипова, която разказала, че Божков я посетил в кабинета й и я увещавал да изградят добри отношения каквито имал с прпедишния шеф на ДКХ, след което започнал „да я опипва, целува и направил опит да я изнасили“. Според адвоката му Георги Гатев тези данни са от другото дело – т.нар. „криминално“, и той изрази изненада защо се споменават по това.

Прокуратурата съобщи и за данни за връзки на обвиняемия със загиналия тази седмица ръководител на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин, както и с други руснаци, които са в санкционния списък на Европейския съюз. Не се разбра връзката с повдигнатите обвинения, нито от кога е електронната комуникация, но, предполага се, от преди 2020 г. (Съдът не взе тази информация предвид, това се разбра по-късно от съдийското определение.)

Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани. #БъдетеЗдрави. Профил на Васил Божков във „Фейсбук“, след края на мярката за задържането му.

„Няма бизнес отношения с Пригожин. Не знам защо тези данни, които нямат общо, бяха вкарани в делото. Това е незаконосъобразно. Това беше обвинителна реч като по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж. Нищо не се говореше конкретно по комисията за хазарта“, коментира адвокат Гатев след края на съдебното заседание по повод информациите за връзки с руски граждани и компании. Той заяви, че има хора, които имат интерес той да стои в ареста.

Тя беше гледана в събота (26 август) Васил Божков беше задържан в петък (25 август) при завръщането му от Дубай, където той беше повече от три години, след като в началото на 2020 г. прокуратурата започна серия разследвания срещу него, стигнали до над 18 обвинения и поне 3 дела, а държавата закри лотарийния му бизнес. Би Ти Ви съобщи за засилена охрана около съдебната палата преди мярката, включително за частни гардове, които са проверявали района.

„Глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е“, реагира Божков пред журналисти, след като излезе от съдебната зала на въпроси за връзки с Пригожин.

В началото Божков беше лаконичен, че прокуратурата може да иска каквото си иска, а адвокатът му Георги Гатев обясни, че не е приема исканията на обвинението. Пред съда Божков каза: „Няма да се укрия и положих много усилия, за да мога да се върна. Заради всичко направено от българската прокуратура не можех да се върна. Едва на 23 август получих решение, че мога да се върна и се прибрах с първия полет на 25 август“.

Прокуратурата посочи руски връзки: Кореспонденция с Пригожин

Според прокуратурата Божков трябва да остане в ареста, защото имало достатъчно доказателства, че е извършил престъпленията, за които е обвинен и може да се укрие. Досега той не е бил открит на никои от адресите, а имало и процедура за екстрадирането му.

От пледоарията на прокурор Ангел Кънев се разбра, че Васил Божков израдил мрежа от фирми, много от които офшорни и управлявани от компании в Швейцария.

- Advertisement -

Той обяви, че е била открита кореспонденция по електронна поща на офшорни компании, свързани със загиналия тази седмица ръководител на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин, както и с други руснаци, които са били санкционирани в списъка на Европейския съюз. С някои от тях били обсъждани интереси в хазартния бизнес, включително в анексирания Крим, обяви Кънев. Не се разбра ясно за кой период става дума, само при Крим беше споменато че това станало след незаконното му анексиране.

В предоарията на прокурара се чу и името на Алексей Гарбер. Най-вероят говори за 40-годишния син на руския милиардер Марк Гарбер, който е бил в борда на „Роснефт“ и „Русал“. Според московски издания Алексей Гарбер е по-известен в светските хроники, отколкото с бизнес постижения.

Беше посочено и поздравление на Божков до Русия, не се разбра до кого адресирано. БНТ цитира прокурора Кънев, че Божков поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Обвинението обяви и че притежавал 51 % от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

А в Молдова имало разследване на свързани с Божков компании за данъчни престъпления и пране на пари, твърди още прокуратурата. През октомври 2020 година имаше съобщение на местната прокуратура, че проверява лотарийния бизнес в страната. Там фирмите, които в България организираха „Национална лотария“ – един от хазартните бизнеси на Божков с много високи приходи и обект на разследването за плащаните такси – имаха публично-частно партньорство за местна лотария с билети. Кънев съобщи за връзки с лотарията и в Грузия.

Според прокурор Кънев в коментар след края на делото имало доказателства за тези комуникации. Но на многократно зададения въпрос каква е връзката на комуникациите с Пригожин, Крим, той отказа повече подробности и отговаряше, че всичко за Пригожин, което е трябвало, е казано в съдебната зала.

Прокуратурата за връзките с политици и висши държавни служители в хазарта

Прокурор Ангел Кънев представи и някои от най-известните вече факти покрай повдигането на обвинения и разследванията през 2020г. Прокуратурата твърди, че Божков е „плащал по 10 00 лева на ден на шефа на комисията по хазарта Огнемир Митев“, за да защитава интересите му. Цитирани бяха показания на свидетели, които са отнемали лицензи за хазартна дейност на конкуренти по искане на Божков. Бизнесменът е обвиняем и за неплатени над 500 млн. лева такси за лотарийните билети.

Кънев каза, че Божков е бил предупреден от политици за подготвяната операция срещу него и затова е напуснал страната.

От изложението на съдията се разбра още, че по делото е разпитана и депутатката от ГЕРБ Екатерина Захариена в ролята на бивш министър на външните работи. Според нейното свидетелстване имало забрана да бъде издаден международен паспорт на Божков.

Защитата: Тежък политически процес ли е това

„Тежък политически процес“ ли е това или дело, за което има конкретно обвинение, запита адвокатът на обвиняемия Георги Гатев. Според него представените доказателствата, за връзките с руски граждани, не са съотносими по това делот.

„Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото. Сигурен съм, че според тези материали, които са пред вас, едва ли има човек, който няма да каже, че има основание обвиняемият да се укрие, но не и по тези неща, които се казаха от прокурора и за мярката задържане под стража“, каза адвокат Гатев, цитиран от Би Ти Ви (още коментари от него след заседанието вижте във видеото).Според юриста най-същественото обстоятелство е, че Божков се е прибрал доброволно в България, „защото няма никакви предпоставки за най-тежката мярка“. Той каза още, че е било известно къде живее обвиняемия и Божков е подал молба до прокуратурата да бъде призован като свидетел, независимо, че може да бъде задържан, но не получил разрешение от властите.

„Конкретни хора се опитваха да създават негативни внушения. Божков е напуснал страната по законен път, службите са знаели, че той ще пътува. Не са направени никакви опити да бъде задържан на границата. Впоследствие той никога не е бил призован редовно по това дело, не е бил уведомяван официално. Емирствата не са уведомявали моя клиент, че той е призован“, каза Гатев, цитиран от „Медиапул“.

В съдебната зала стана известно, че Божков е бил подслушван и докато е в Дубай. От разговорите му, които били обект на проследяване, става ясно, че той говорил с различни хора, част от които и депутати. От тях Божков научил докъде е стигнало разследването по делото. В един от тези проследени разговори се чувало как трябва много бързо да бъде организирано пътуване за чужбина. Прокуратурата установила, че Божков има виза за Русия и Киргизстан, водил разговори с хора от различни държави и в Далечния изток.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече