Имало е тайни договорки за „Турски поток“, сочат документи

0

- Advertisement -

Изтеклата информация от хакнатата поща на руския политик и герой в няколко корупционни скандала Александър Бабаков, потвърждава неофициалните данни от преди години за тайна договорка между България, Русия и Саудитска Арабия за строежа на Турски поток,  пише Mediapool.

Антикорупционният фонд публикува документи от хакнатата пощата на Александър Бабаков на страницата си във „Фейсбук“. Руският депутат от партията на Путин нашумя у нас след разкрития на американското издание „Ню Йорк Таймс“ за опита му за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта „Южен поток“.

Въз основа на документите неправителствената организация разкрива кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта „Турски поток“ през България през 2019 година.

Предварителни договорки

През 2019 година Александър Бабаков получава кратко мемо (виж снимките) от преговори между „българската, руската и арабската страна“ проведени на 1 юли 2019 г. в Истанбул. Срещата е след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта. Поръчката е спечелена от компанията „Аркад“ от Саутиска Арабия през април 2019 г.

Тази среща между „българската, руската и арабската страна“ в България никога не е била обявявана официално. Но тя може лесно да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на „Булгартрансгаз“ – държавната компания, която е формалният изпълнител на обществената поръчка по разширяването на мрежата си, отбелязва Антикорупционният фонд.

Проектът „Турски поток“ у нас беше наречен „Балкански поток“ от тогавашния премиер Бойко Борисов. Той беше представян като разширение на газопреносната мрежа на България, но не това се вижда от руското мемо от срещата на 1 юли 2019 година в Истанбул.

- Advertisement -

 него се обсъжда директно споразумяване между двама от участниците в поръчката – „Аркад“ и другия участник – „ТМК-Бонатти-Щрайхер“. Антикорупционният фонд обръща внимание на обединението от фирми. Докато руската страна използва на първо място руския участник ТМК, у нас в учредения консорциум, най-вероятно по политически причини, той лисва. Регистрираното в България обединение се нарича „Консорциум – Газово развитие и разширение в България“ с участници „Консорцио Варна 1“ (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България, която е свързана с руската ТМК.

От изтеклите данни се вижда, че е обсъждано и финансирането на пректа от „Газпром“ и от руски банки. У нас това беше представяно тогава като „икономически много изгодно решение“, а не като предварителна договорка, отбелязва Антикорупционния фонд.

Руската страна „отправя списък от въпроси към „Аркад“ в неясно какво качество, а накрая заявява, че „са постигнали общо разбиране с „Аркад“ по някои въпроси.

Очевидно се говори и за срок на проекта, който няма общо със заложените в обществената поръчка, а са поставени от някой друг, на друго ниво, предполага неправителствената организация.

Нарушения на закона

Особено скандално, според Антикорупционния фонд, е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта. Това изцяло е забранено от българския Закон за обществените поръчки. Според него всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително.

Големият въпрос каква е истинската договорка на върха за този проект между тогавашния премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин, в чието изпълнение се правят подобни тайни договорки, остава в пълна сила, отбелязва Антикорупционният фонд.

Организацията посочва, че за тайно договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки със сигурност има специален текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за преговори точно с участника, който в края на краищата изпълни проекта – консорциума „Аркад“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече