Назначават ги като верни, а искат да действат като умни

0

- Advertisement -

И малките деца знаят, че назначенията в българската държавна администрация са дотолкова политизирани, че и чистачките се взимат на работа с протекции. Хеле пък началниците в министерства, агенции, общини и т.н. Това е обяснимо, макар че рискът от грешки е голям.

Както се казва – назначават ги като верни, а искат да действат като умни. Ами не става. 

И въпреки че тази практика е установена от години у нас (и не само), мине не мине време и гледаме втръснали водевили и многострадални плачове. Разни хора все се оплакват, че са били отстранени по политически причини. И винаги забравят по какви причини са били назначени. Това не означава, че нямат качества и не са професионалисти в своята сфера. Тук спорът не е дали някой е квалифициран, а в каква посока работят качествата му.

Точно това се случва в момента в МВР. Драмата с оставката на главния секретар Петър Тодоров се точи вече няколко седмици и започва да става досадна. Самият Тодоров „доблестно“ се скатаваше в продължение на седмици, докато правителството му искаше оставката, а президентът, който го е назначил на поста, казваше как няма да разреши да го махнат.

Часове след като Румен Радев официално отказа да подпише указ за освобождаването му, той сам се отказа от поста. А ден по-късно проговори след няколкоседмично мълчание.

- Advertisement -

Тодоров, който няма навика да се изявява, даде интервю за БНР е обясни, че оставката му била поискана след посещение в МВР на „един политически лидер“, който в момента е депутат. Т.е. гонят го, защото е неудобен за управляващите. Каква изненада само! Подобно нещо никога не се е случвало.

Сериозно ли?! Сменете името на Тодоров с това на който и да е главен секретар в последните години и вижте какви са били сюжетите. Предишният Ивайло Иванов се оплакваше, че е бил уволнен от президента Радев (който вече си бе назначил служебно правителство) без никой да му каже дума и да се оплаче от работата му. ГЕРБ го бранеха мощно. Преди това Георги Костов при смяната му подаде сигнал, че му е оказван политически натиск.

Покрай драмата с Тодоров продължава и тази с Васил Божков. Завърналият се наскоро у нас бизнесмен от седмица не слиза от водещите новини, независимо дали ще го арестуват като обвиняем, ще дава показания като свидетел или пък ще му назначат държавна охрана. Още не знаем дали е екстрадиран или не, защото МВР (в лицето на главния секретар) твърди, че се е прибрал доброволно, а прокуратурата казва тъкмо обратното. После иди обяснявай на гражданите, че трябва да имат доверие на институции, които издържат с данъците си.

И като си говорим за доверие – четири години след Mediapool написа, че строителите на газопровода „Турски поток“ са избрани по съмнителен начин, прокуратурата реши да провери дали има нещо съмнително. Така се действа – бързо и навреме, но само след като се смени политическата конюнктура.

Самуил Димитров, Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече