Българинът Илиян Кузманов създава новия Bellingcat в Лондон

0

- Advertisement -

Дептфорд едва ли е център на разследващата журналистика, но според Associated Press лондонският квартал е мястото, където AFCD London и Angel Analythical мобилизират многонационална мрежа от доброволци и анализатори, чрез която търсят и събират дигитална информация за зловредни влияния и информационен саботаж. Ключов двигател в организацията е роденият в България писател и журналист Илиян Кузманов, който е и в основата на Angel Analythical.

Забележително е, че той започва инициативата си с изключително ограничен бюджет. За разлика от обикновените новинарски организации, той не получава никакви приходи от реклама или абонаментни такси; финансира се изцяло със собствени средства. Като разчита най- вече на богатия си опит, знания и неимоверния си талант граничещ на геополитическо ясновидство.

За малко повече от година тази неконвенционална новинарска организация е разкрила хибридните средства за информационен и културен саботаж в Източна Европа и Африка. Това са не само системни нарушения на правата на човека и отхвърляне на международното право, но и интелектуален саботаж, целящ политическа дестабилизация. Един нов подход, който предлага журналистически и стратегически уроци за медийната индустрия. Мрежата от доброволци, много, от които нямат опит в разследващата журналистика, събира изображения и други източници на данни, за да открие информация и да отговори на въпроси, смятани за неразрешими.

Началото на организацията несъмнено е разследването на мрежата за трафик на хора в България. Престъпна група, която включваше латвийска гражданка, приела исляма и прекарала много време в Близкия изток, както и в Обединеното кралство. Разследване което де факто е и основата, на която се появява Angel Analytical.

- Advertisement -

Самият основател, Илиян Кузманов, е изключително интересна и интересна личност. Историк и юрист, той е първият български писател, достигнал до Топ 20 на Amazon, като инвестира цялата печалба в обратно в обществото. Освен това вече повече от 12 години управлява успешен бизнес в сферата на услугите в Лондон, Великобритания, като работи 100% в името на развитието на обществено значими каузи и решаването на наболели социални проблеми. Сред тях са две независими библиотеки и културни центрове, работещи с малцинства и хора с ниски доходи. В България Илиян се бори с ксенофобията и хомофобията, както и е яростен критик на корупционните практики и неефективността на НПО сектора разчитащ само на външни финансирания и източване на държавния бюджет.

Илиян Кузманов и част от екипа на AFCD London

Понастоящем основният фокус, върху който работи организацията, е свързан с хибридните средства за водене на война, които се водят в Източна Европа и Африка. Проектът има за цел да предостави обективен преглед на идеологическите влияния и начина на водене на информационна война. Проектът изследва формирането на Източна Европа като субект в ЕС и НАТО и причините за проблемите в интеграцията, като де факто се реконструира исторически базирани „когнитивни карти“ на Евразия, предоставяйки прозрения за стремежа на Русия към нова идентичност и прекрояване на комунистическата идеология в бившите си сфери на влияние

. Проваленият проект СССР с новите модели на Русия, до голяма степен намиращи отражение в Източна Европа. Като същевременно се прави анализ на Африка, като континент не само с огромен потенциал, но и неимоверните проблеми с които се сблъсква. В допълнение на силните влияния на Русия и Китай и зараждането на БРИКС като контра пункт на Западния Свят.  Всичко това е основата на информационен и аналитичен поток, предоставен от Angel Analytical.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече