Има данни за престъпление при наводненията в Царево, а резултат ще има ли?

0

- Advertisement -

Има достатъчно данни за престъпление при наводненията в Царево, заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев в петък, три дни след природната стихия, която връхлетя Южното Черноморие. Четирима души загубиха живота си, а материалните поражения са за милиони.

Прокурор Чинев съобщи, че е започнало разследване и обеща то да бъде „всестранно, обективно и пълно“. По думите му се разследва престъпление, при което „наказателна отговорност се носи от лице, което е причинило смърт на другиго или други лица, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, т. нар. смърт поради професионална непредпазливост.“

В момента на фокус е мостът към царевския квартал „Василико“, където бяха отнесени съдията от районния съд Мария Москова, дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова, както и двамата загинали мъже.

Разследването обаче може да бъде разширено и да включи състоянието на речните корита и деретата, заяви още окръжният прокурор на Бургас.

Във всеки един момент може да бъде променена и правната квалификация според обема, вида и съдържанието на събраните доказателства, допълни той.

Тази новина от прокуратурата бе донякъде очаквана. Както обикновено след подобни трагедии, държавното обвинение реагира на обществения гняв, страдание и недоволство, започвайки разследване.

- Advertisement -

Съвсем отделен е въпросът как ще приключи то. Особено като се има предвид, че години наред прокуратурата и всевъзможните контролни и надзорни органи на местната и централната власт бяха съучастници на престъплението, за което сега говори обвинителят Чинев.

Защото години наред местни активисти, политици, природозащитници, медии, алармират за дивашката сеч в Странджа, за презастрояването по крайбрежието, станало възможно чрез заобикалянето на закони и регулации, за изливането на фекални води в морето, за съсипването на природата и какво ли още не. Посочвани са конкретни фирми, конкретни политици, местни власти, отговорни за едно или друго безобразие. Но общо взето, без резултат.

Да очакваме ли, че сега нещо ще се промени? Както обикновено се случва, всяко чудо ще е за три дни. А междувременно изготвянето на експертизите ще отнеме месеци, а защо не и години, каквито случаи има? Така например 4 години след големия пожар, повредил мост на магистрала „Струма“ край Дупница, разследването още е висящо, защото цялото това време не е било достатъчно да се изготви експертиза, която прокуратурата е назначила. Кога ще е е готово заключението, не е ясно.

Не бива да се залъгваме, че добре смазаната корупционна машина на преплитащи се политически и бизнес интереси е в състояние да смачка всяко дело. Да изманипулира или забави всяка експертиза.

И когато става дума за прокуратурата и правовия ред, с интерес ще проследим утрешната пресконференция на завърналия се от Дубай бивш хазартен бос Васил Божков, който е под домашен арест. Въпросите към него са много, но дали журналистите могат да очакват да чуят истината?

Нека не сме наивни. Божков, за когото все още не се знае сам ли се завърна или го завърнаха принудително в България, е ловък играч. Той може и да използва пресконференцията, за да предаде някому някакво послание (извън #Бъдете здрави!), което публиката може дори да не забележи.

Стояна Георгиева, Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече