Путин: Русия разработва оръжие на нов физически принцип

0

- Advertisement -

В изказване във Владивосток, където руският президент Владимир Путин се срещна с водещите на основните сесии на Източния икономически форум (ИИФ), той обяви, че Русия работи по създаването на нов тип оръжия. Ето какво таза той:

„Ако погледнете към сферата на сигурността, оръжията на нови физически принципи ще гарантират сигурността на всяка страна в близката перспектива. Ние разбираме това много добре и работим в тази насока.“

Неизползвани технологии и принципи

Руският президент не уточни за какво оръжие точно става дума. Агенция ТАСС отбелязва в тази връзка, че оръжията, основани на нови физични принципи, предполагат използването на качествено нови или неизползвани досега технологии и принципи на действие. Такива оръжия обикновено включват например лазерни, инфразвукови и радиочестотни оръжия.

- Advertisement -

През март 2018 г. Путин посвети значителна част от обръщението си към парламента на Руската федерация именно на представянето на нови руски оръжия. Тогава той говори по-специално за ракетата „Сармат“ и хиперзвуковия комплекс „Кинжал“, подводните безпилотни летателни апарати с междуконтинентален обсег на действие и новата крилата ракета с ядрен двигател, „която ще има неограничен обсег и непредсказуема траектория на полета“. Някои от тези оръжия вече са приети на въоръжение, а други, по официални данни, все още се разработват.

Инфлацията като опасност

В речта си на форума във Владивосток Владимир Путин засегна и икономически теми. По-специално той предупреди за опасните последици от неконтролирана инфлация за националната икономика.

Путин заяви, че не е съгласен с твърденията, че руската икономика се превръща в „твърде държавна“. Бизнесът и държавата трябва да бъдат равноправни партньори, каза той. Правителството не вижда необходимост от увеличаване на данъчната тежест, добави президентът.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече