Черепа и „дълбоката държава“ срещу статуквото? Корените трудно се вадят

0

- Advertisement -

Завърналият се от Дубай Васил Божков с прякор Черепа, обвинен в няколко престъпления в България, даде пресконференция в събота, само за да каже, че ще участва в политиката, за да изличи от властта Бойко Борисов, Делян Пеевски и изобщо статуквото.

Няма осъдени

Героите с прякори, които искат да влязат в политиката, обикновено остават отвън. Какво да се прави – животът е несправедлив. Те могат да влязат във всеки хотел, казино, ресторант и бар, да преговарят с политици – скрито или открито, да финансират кампаниите им и да ги корумпират, плащайки „такса спокойствие“. Но дотук.

Също като политиците, и героите с прякори не са осъждани за сериозни престъпления като корупция или организиранe на престъпна група за криминални престъпления. Но в държавата България никой не е осъждан – ако не броим районната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и групата за отвличания и убийства „Наглите“, които така и не издадоха поръчителите на престъпленията. Групова лоялност? Страх? България е държавата на затаените истини.

Царски „почести“

Преди двадесет години политиците избягваха да назоват публично името на Васил Божков – по онова време член на бизнес клуб „Възраждане“. Тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова оттегли кандидата за кмет Пламен Орешарски, който се срещна с Божков в централата на компанията му „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ (където сега е под домашен арест). Синята партия обаче така и не осъди клиентелизма на своите, управляващи Столична община.

Симеон Сакскобургготски, чиято предизборна кампания Божков е финансирал – според изтекли в Wikileaks грами, срещаше бизнесмена във форма́та на клуб „Възраждане“, в който членуваха и Емил Кюлев, Илия Павлов, Радосвет Радев, Борислав Дионисиев, братята Бобокови и др. А едно от първите дела на управлението на НДСВ-ДПС през 2001 г. бе да закрие Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта и да създаде Държавна комисия за контрол на хазарта към министъра на финансите. Неин пръв шеф стана одобреният от Сакскобургготски Георги Петров (с неласкателния прякор Гошо Тъпото). Сметната палата установи по-късно сериозни нарушения в работата на ДККХ, но какво от това? Правовият ред не е присъщ на българската държава.

„Борци“ срещу статуквото

- Advertisement -

Както на мнозина от българския бизнес и корените на Божковия са в прехода, между тъмното и светлото, заровени във валутни операции, безмитни магазини, букмейкърски бюра, хазарт. Избяга с частния си самолет от България преди три години, върна се от Дубай с нискотарифна авиокомпания. Кратката му пресконференция в София показа един уморен и слаб човек, различен от видеата от Дубай, затова и неубедителен в заявката, че иска да вдигне негласуващите, за да спечели изборите, да бъдат извадени.

Борисов и Пеевски от политическата сцена и България да има „някакво бъдеще“. Политическият му проект „Българско лято“ се провали – не предизвика особен интерес, а и дори не успя да си открие партийна сметка заради санкциите, наложени на Божков и като физическо лице, и на бизнеса му по глобалния закон „Магнитски“.

Политическите мотиви обаче са добра опаковка за истинските намерения. „Борец срещу статуквото“ звучи къде-къде по-добре от „разчистване на сметки“, а придава и друг имидж на образа на обвиняем. Пресконференцията беше очаквана, но се оказа скучна, като се изключи споменаването на Пеевски редом с Борисов. Досегашните атаки на бизнесмена са били насочени основно срещу лидера на ГЕРБ, но и към финансовия му министър „Влади“ Горанов и пиара му Севделина Арнаудова.

Също като Божков, Делян Пеевски е санкциониран по глобалния закон „Магнитски“, но единият е под домашен арест, с няколко обвинения, а другият – стълб на конституционна реформа и на управленско мнозинство. Излиза, че един неосъждан политик, чието име стана нарицателно за задкулисие, има запазено място в политиката, а неосъжданият бизнесмен, работил с него – билетите от лотарията на Божков се продаваха в „Лафки“-те на Пеевски – го чака съд. Българската политика или българското правосъдие „пере“ най-добре?

Трансмисията на пачките

Една институция обаче беше ясно назована от Васил Божков – Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (ОФАК), с чиито представители е имал много срещи и им е предал документи и записи. Предвид опита му с българската държавна машина, те най-вероятно съдържат информация и за „хунтата, която го е нападнала и унищожила“.

Но преди „нападението“ бизнесът му процъфтяваше, което се дължи (и) на управлението на Борисов, а печалбите бяха повече от добри. През 2021 г. проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установиха, че Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с близо 557 милиона лева заради по-малко събрани такси за хазартна дейност от фирмите, свързвани с Божков – „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“.

Процъфтяваше и бизнесът на банкера Цветан Василев, който чак след фалита на КТБ видя Пеевски като „лицето на дълбоката държава“ – не и докато си партнираха, както и че „корените отиват към остатъци от Първо и Шесто управление на ДС“. Своите битки срещу статуквото той води от Белград, където получи и политическо убежище и едва ли ще се върне някой петък. Разкритията му, че лицето на „дълбоката държава“ е контролирало проекта за газопровод „Южен поток“, не впечатлиха българската прокуратура.

Емилия Милчева, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече