На война! Премиерът и зърнарите в остър сблъсък за забраната за внос от Украйна

0

- Advertisement -

Ден след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща с министър-председателя. Днес Николай Денков ги нарече „терористи”, което пък доведе до острата реакция на бранша. Така, без диалог за възможно решение на проблема, от понеделник започват масови протести и блокади в цялата страна срещу решението на правителството и парламента.

„През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи. Аз с терористи не преговарям”, заяви Денков.   

След тези думи на премиера последва светкавична реакция от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Протестът ще бъде много по-многоброен след това изказване. Благодаря, г-н премиер, че нагнетихте още по-голямо напрежение”, заяви Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Браншът определи действията на премиера като лицемерни.

„Недопустимо е да наричаш терористи хора, които си изразяват демократичното право на протест”, каза Илия Проданов, председател на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Земеделците са поискали среща с премиера още преди 15 дни. „Такава не беше поискана до момента, в който не пуснахме обявлението в Столична община за протест”, поясни Христов.

Премиерът обаче е категоричен – няма как пазарът за продукти от Украйна да бъде спрян. Денков не разбирал и изказванията, че държавата нехае за зърнопроизводителите. „Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че се дават над 2 млрд. лв. Не може да се отнасят с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства”, контрира Денков.

- Advertisement -

Темата предизвика и реакции в част от партиите в парламента.

„За съжаление имаме слаб земеделски министър. Акад. Денков е млад премиер. На никой министър-председател протестите не са му приятни. С времето се научаваш, че проблемите се решават само с диалог”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Питаме се как така една Полша, една Румъния, които са най-големите привърженици на Украйна, в този случай се опълчиха и защитиха своята икономика и своето земеделие?”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нека да обърна внимание, че в някои от тези държави предстоят избори, както е например в Полша. И когато предстои вот, има значение как точно решаваш. Това, което мога да кажа е, че ние работим в полза на българския интерес”, обясни Денков.

„Когато си получил такива пари от ЕК, не можеш да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Грешката на Денков е в квалификациите”, каза още Борисов.

Премиерът покани бранша отново на среща в неделя.

Локациите, където ще се събират зърнопроизводителите в понеделник, са над 35. Организаторите на протестите заявиха, че са били профилактирани от МВР, като са принуждавани да подписват документи, свързани с това, че трябва да бъдат изрядни, а техниката им трябва да бъде годна за движение по националната пътна мрежа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече