Ужас в Странджа и Сакар: В горите гният тела на нелегални мигранти

0

- Advertisement -

Изключително засилен мигрантски натиск се наблюдава в момента на турско-българската граница. Това обяви в събота вътрешният министър Калин Стоянов в Елхово. Само за последното денонощие са осуетени 980 опита за нелегално влизане в страната. Обсъжда се вариант лагерът за мигранти в Елхово отново да заработи. Потвърждават го и патоанатомите в Бургас, където моргата е препълнена с безименни тела на мигранти, открити в Странджа и Сакар.

На границата между двете планини бежанците са повече от местните жители.

“Горе на шосето постоянно на централния път се маха за помощ. Молим се да не направят пожар само“, каза Снежана Русатева – кметски наместник с. Сливово.

Между селата Момина църква, Факия, Сливово и Голямо Крушево са намерени 14 тела на мъртви мигранти. Профилите са почти еднакви, мъже между 18 и 40 години, починали най-често от изтощение, от сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт или вирусно заболяване. Телата са без следи от насилие и без документи.

Сред причините за здравословните им проблеми са недохранване, жажда, а много от хората им предлагат вода и храна.

Поредна група на път за магистрала „Тракия“. Изнемощели и също загубили свои близки по дългия път към търсене на нов живот в Европа.

„Ако ние останем в страните си, ще умрем. От гнева на талибаните, застреляни, ние умираме. Сега просто трябва да опитаме да живеем. Така че дали ще умрем там или по пътя за нас е същото. Ако достигнем до европейските, по-богати, страни ще бъдем щастливи. Ще бъдем в безопасност. Опитваме се да живеем, да спасим живота си, разберете“, казва Омар – бежанец от Кабул.

„Всеки ден имаме по едно тяло, някой път и по две. Телата са в силно разложение, има такива които са само скелети които получаваме при нас. В момента при нас има 16 непотърсени тела на мигранти, а днес имаме още едно ново“, разказа д-р Галина Милева – началник отделение „Съдебна медицина“ в УМБАЛ-Бургас.

Тялото е с мобилен телефон без сим-карта, без личен багаж. Изоставено от своите, прикрито. Починал е от бронхопневмония или предозиране с опиат. Много от аутопсиите констатират съдържание в стомасите на починалите млади мъже на зелено прахообразно вещество. По всяка вероятност наркотик осигуряван от каналджиите, за да облекчи умората при километричните пешеходни дестинации.

Според Милева е възможно да взимат стимуланти за издръжливост и за по-бързо преминаване на пресечен район, какъвто е Странджа.

- Advertisement -

„Не са един или два случаите, в които получаваме по електронна поща информация от преминали нелегално през държавата мигранти, които всъщност задавайки точни географски координати посочват местоположението на тела на техни близки, които при преминаването са останали в дебрите на Странджа планина и изискват от полицейските служители същите да бъдат открити и да бъдат предоставени за разпознаване от близките, които се намират в държава в Западна Европа“, посочва Цветелина Рандева – говорител на ОД на МВР Бургас.

Телата на бежанците обаче не могат да бъдат освободени за служебни погребения, защото никой от тях няма документи за самоличност. А това вече се оказва сериозен проблем. Моргата е препълнена и се налага телата да бъдат слагани в хладилници като този – за сладолед.

„Имаме нова камера, която в момента е запълнена също с тела и на чужденци и на мигранти. Най-вече на мигранти, те блокират цялата хладилна камера. Най-старото тяло е мисля че от 2019-та година“, заяви Милева.

„Първо откриването на мъртво тяло, което не е разпознато, няма документи за самоличност се образува досъдебно производство. Съответно в рамките на това досъдебно производство, разпознаването трябва да стане от близки или роднини, които както знаем са в Близкия Изток или в Турция. Тоест говорим за една процедура, която е много дълга и бавна“, обясни адвокат Драгомир Ошавков.

Той разказва случай от тази зима, когато мигранти от Сирия преминават българската граница. Заради влошено здравословно състояние един изостава от групата.

„Последното му обаждане от нощта на 22 декември 2022-година до съпругата му, когато споделя, че няма сили и на другата сутрин има намерение да се предаде на властите в България на първия срещнат човек, който срещне в България. И след това сигналът изчезва“, спомня си Ошавков.

Бежанецът е в неизвестност и до днес, но само преди месеци брат му, който вече е получил международна закрила в Германия се връща в България да го търси.

А случаите като този са десетки. Телата на непотърсените мигранти стоят с години в моргата. Затова д-р Милева вече е направила предложение за промяна в закона, касаещ облекчаване на процедурата по освобождаване на телата.

„Според мен за две седмици при това натоварване, което имаме, с ДНК можем да установяваме кои са лицата и да бъдат погребвани“, каза още Милева.

Източник: Елена Танева, NOVA

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече