Игричките на Борисов: Вариантите на ГЕРБ за София

0

- Advertisement -

Съвсем реалистично e за пръв път от създаването си насам ГЕРБ да изгуби кметския пост в София. В дългосрочен план това събитие би могло да сложи началото на края на хегемонията на ГЕРБ в местната власт, но по-големият и актуален въпрос остава осигуряването на мнозинство в общинския съвет.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов произведе пореден сеир с обяснението, че ще обявят кандидат-кмета си за София, когато „свърши ретроградният Меркурий“. Меркурий се върна към директно движение на 15 септември, но ГЕРБ така и не са посочили име. Борисов и друг път е обяснявал отлагането на важни политически решение с астрологичната позиция на точно тази планета. Отделен е въпросът доколко това е истинският мотив, а не опит да се отклони вниманието от факта, че ГЕРБ просто няма решение, което да обяви.

За коментар по темата потърсихме политолога Георги Киряков и управителя на социологическа агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков.

И двамата коментираха, че партията на Бойко Борисов търпи сериозни загуби от начина, по който управлява София.

Нагласи за смяна на управленския модел в София

„София е прашна, мръсна и презастроена. София е неуредена столица и всичко се прави на парче. Това са проблеми, върху които ГЕРБ умишлено не работи през годините, за да може порциите да се разпределят между различните бизнес играчи в София и различни социални групи, които трябваше да бъдат обслужвани, за да получава ГЕРБ тези резултати на избори“, каза Киряков пред Mediapool.

„Струва ми се, че сред жителите на София енергията за смяна на модела на управление на града е по-силна от желанието за запазване на досегашното статукво“, заяви на свой ред пред пред Mediapool.bg Добромир Живков. Той добави, че последните ремонти и инвестиции в столицата „не протичат особено гладко и това допълнително показва недостатъци в модела на управление на ГЕРБ“.

Власт без отговорност – Борисов търси „сглобка“ и в София?

Според Георги Киряков обаче е възможно Борисов дори умишлено да върви към загуба на кметските избори в София. Според политолога Борисов направил така и на президентските избори през 2016 г. когато ГЕРБ издигна Цецка Цачева и тя очаквано загуби.

„На Борисов му е по-удобна тази поза в момента. Той не носи почти никаква отговорност за управлението на страната, а същевременно прибира голяма част от властовите и финансовите ресурси. Предполагам, че в София ще се търси подобна конфигурация. Кметът няма да е на Борисов и той няма да носи отговорност. В общинския съвет вероятно Борисов ще диктува правилата, защото може да се окаже с най-голямата група, но пак няма да носи отговорност, защото ще се оправдава, че кметът е на „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ). Ясно е на всички, че не кметът решава за управлението на един град. Решава общинският съвет“, каза той и добави, че проблемът за ГЕРБ и другите играчи не е дали ще загубят кметските избори, а как ще решат казуса с мнозинството в Столичния общински съвет.

Живков обаче подчерта, че кандидатът за кмет може да окаже положително или отрицателно влияние върху това колко общински съветници ще има партията. „Важен е мажоритарният елемент. Знаем, че обичайният модел да се гласува за кандидат и за листа за общински съвет на политически формация, издигнала въпросния кандидата“, отбеляза той.

- Advertisement -

На какъв кандидат биха заложили ГЕРБ

Георги Киряков е на мнение, че ГЕРБ ще издигне партиен кандидат и сегашният председател на общинския съвет в София Георги Георгиев се вписва много добре в търсения от партията профил.

„Много вероятно е да се издигне вътрешен кандидат, който е доказал през годините, че е лоялен на Бойко Борисов и ГЕРБ. Той трябва да е лоялен не на гражданите на столицата, а на интересите на ГЕРБ“, изтъкна той. И добави, че преди 4 години Георги Георгиев може и да е имал шанс да стане кмет на София, но сега нещата не стоят така.

Именно това обстоятелство навежда на мисълта, че „заради националната сглобка може да се предположи, че се издига кандидат, който лесно да изгуби от кандидата на ПП-ДБ“, допълни Киряков.

Според Добромир Живков чрез кандидата си ГЕРБ ще се опитва да минимизира електоралните щети от досегашното си управление в столицата. „Затова ГЕРБ по-скоро биха заложили на по-обединяваща, но популярна обществена фигура, която да успее да минимизира потенциални загуби, през осигуряване или поне възпиране на ПП-ДБ и „Спаси София“ да достигнат мнозинство в следващия общински съвет“, смята Живков.

По думите му обаче дори ГЕРБ да издигне наистина изненадващ и силен кандидат, партията пак няма да има особен шанс да спечели кметското място. „Наследството на ГЕРБ в София ще виси като воденичен камък на кандидатът им за кмет, който и да е той“, каза Живков.

Каква е играта на Борисов за местните избори в страната?

И Живков, и Киряков смятат, че на национално ниво за местните избори Бойко Борисов ще се бори да запази максимално много от градовете, които партията му в момента управлява.

„Очевидно, че той не може да запази всичко. Играта е да успее да неутрализира влиянието, което президентът Радев успя да генерира през последните две години със служебните кабинети. Има бягство на много основни кметове на ГЕРБ в по-малките общини, които сега са издигнати от инициативни комитети. Идва информация от много населени места, че по време на служебните кабинети президентът е атакувал точно такъв тип кметове, които са били уязвими и е имало с какво да ги убеди да се обърнат срещу партията си и Бойко Борисов“, каза Киряков.

Живков посочи, че ГЕРБ вероятно ще остане първа политическа сила на местите избори по спечелени кметски постове и места в общинските съвети„Няма да се стигне до загуба на ГЕРБ в национален мащаб, но ще се стигне до разклащане на сегашния голям властови ресурс, с който партията разполага в цялата страна. Ще има плавна и постепенна промяна. София е програма минимум за ПП-ДБ. „Възраждане“ също вероятно ще постигне добри резултати, но не толкова с кметски места, колкото с присъствие в общинските съвети в редица общини“, прогнозира той. 

Симона Костадинова, Красен Николов, „Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече