Местни, но невинаги свестни:  Кандидатите на ПП-ДБ

0

- Advertisement -

Един кандидат-кмет следва да е местен, свестен и известен, гласи политическият фолклор. За средностатистическия претендент на ПП- ДБ на настоящия местен вот правилото важи полу: той е местен, до някаква степен известен, а най-важната част – свестността, съдържа огромни въпросителни. Разбира се, същото е в сила за кандидатите и на другите формации. Но се спираме подробно на ПП – ДБ, защото случващото се с коалицията е най-обществено значимо. То показва носят ли наистина промяна силите, афиширали се като промяна – или не носят, поради което България я чака още нерадостно бъдеще.

Към момента изводът е по-скоро отрицателен. В почти всички големи градове ПП-ДБ сътвори скандали, които не показват политическа читавост, дори кандидатът сам по себе си да не буди подозрения. Палмата държи случилото се в София, където въпреки въздигнатите във висши ценности антикомунизъм и борба срещу ДС кандидатът се оказа Васил Терзиев, в чиято рода блестят плеяда висши функционери на ДС. А ето разстановката в останалите областни центрове:

В Пловдив потвърдената номинация е на 63-годишния Ивайло Старибратов, професор математик и ръководител на катедра към местния университет „Паисий Хилендарски“:

ммм

13 години по-рано е бил директор на Математическа гимназия в града, изявена личност в научните среди. Политическата му кариера започва през 2019 г. като част от листата на ДБ („Да, България“) за местния вот. Не става общински съветник, но пък през лятото на 2021 г. е избран за депутат в краткия тогава парламент. Кандидатурата му сега

предизвика скандал с факта,

че бе предпочетен пред некриещия кметските си амбиции Манол Пейков. Издателят преводач е преференциален терминатор, а и любимец на социалните мрежи. Но, всъщност, през лятото на 2021 г. Старибратов изпреварва с 340 преференции Пейков и пренарежда пловдивската листа. Работата в парламента го сближава с ПП. Вътрешната коалиционна договорка сега изискваше ДБ да излъчи човек в Пловдив, а ПП го одобри като единственият, който й допада.

Сравнително слабата известност на Старибратов даде повод да се счита първоначално, че ПП-ДБ „подарява“ на ГЕРБ кметския пост. Но истината е, че 40 дни преди вота ГЕРБ не е обявил кандидата си в Пловдив, а и в София. Партията на Борисов пропусна доста време за представяне, а и за състезание на претендента си. Под тепетата дори има разрив в ГЕРБ, след като Иван Тотев бе принуден да подаде оставка като местен председател. Всичко това сочи, че въпреки проблемите, шансовете на ПП-ДБ в Пловдив (и София) не са малки.

Във Варна кандидатурата също е потвърдена – местният координатор на ПП и областен управител при четворната коалиция Благомир Коцев:

До преди 2-3 години във Варна е известен друг Коцев – Рубин. Рубин Коцев притежава емблематичния още от времето на социализма ресторант „Хоризонт“ в Морската градина. Освен това развива фирми и в морския бизнес. През 2004 г. е отвлечен за десетина дни, а младият му син Благомир говори пред медиите за покушението. Влизането на Благомир Коцев в политиката става покрай ПП. Днес 45-годишният мъж има солидно образование зад гърба си от чужбина, а и мениджърски опит, след като ръководи делата на баща си. Но с бизнеса му е свързан и големият кандидат-кметски скандал във Варна: като шеф на „Хоризонт“ Коцев многократно е обжалвал забраните за автомобилите в Морската градина. Той е един от „символите на злото“, срещу което са се борили дълги години защитниците на парка, голяма част от които симпатизират на ДБ. Те настояваха Стела Николова („Да, България“) да е кандидат. Но Коцев получи рамо от ДСБ, която винаги е защитавала реститутите в Морската градина:

Миналата година отговорник за екипажа на задържания в Мариупол кораб „Царевна“ се оказа Николай Стефанов, доста близък до Коцев и също активист на ПП. Това събуди предположения, че оператор на плавателния съд е една от морските фирми на фамилия Коцеви.

В Бургас положението е драматично.

ПП и ДБ там се разделиха,  

като разводът е на финалната фаза. Едната формация регистрира независим кандидат, понеже не харесва претендента на другата. Парадоксът е, че иде реч за депутати от общата им парламентарна група.

Човекът на ПП е Константин Бачийски, приятел на Кирил Петков и един от мандатоносителите на формацията, когато тя все още не бе партия:

45-годишният Бачийски е предприемач от IT бизнеса, работи на чуждите пазари. Увлича се по карате и други източни бойни изкуства. Според медийни публикации е бил спонсор на ММА състезания. В политическия живот на Бургас е от около 15 години, до един момент без данни за нещо повече от политик средна ръка – активист на местната бизнес партия Средна европейска класа (СЕК), общински съветник, незабележим кандидат-кмет (2019 г.). През 2014 г. СЕК взаимодейства с НФСБ, Бачийски се пробва като патриотичен кандидат за евродепутат. Повратният миг е изгряването на Кирил Петков, с когото се знаят покрай Корал. СЕК, вече оглавявана от Бачийски, става един от мандатоносителите на ПП. А Бачийски – депутат. Въпреки атлантическите ценности на парламентарната си група, през 2022 г. той гласува „въздържал се“ за нови санкции срещу Русия. А по-рано на бургаска почва подкрепи акция на „Възраждане“ срещу прайда в Бургас. Заради всичко това Бачийски бе срещнат на нож от „правоверните“ фенове на ДБ.

- Advertisement -

Съответно ДБ регистрира чрез инициативен комитет Димитър Найденов. Той стана национално известна фигура като колегата моряк, с когото Христо Иванов дебаркира на Росенец: 

53-годишният Найденов е юрист по образование, занимава се с бизнес – държи ресторанти и кафенета. В началото на 90-те родителите му заминават в чужбина, той остава. През 2019 г. листата на ДБ („Да, България“) го прави общински съветник. До акцията на Росенец не е известен с нищо, освен с едно – в общинския съвет подкрепя превръщането на път в частен, което е в услуга на сарая на Ахмед Доган там. След дебаркирането с Иванов се извинява за по-ранното действие, обяснява, че се е подвел. Тази случка, развила се в малък отрязък от време,

по ирония се допълва от още един факт,

който показва, че всичко около ПП и ДБ в Бургас е наистина е объркано – не друг, а „скандалният“ Бачийски дълги години се бореше пътят на Росенец да не е частен, а общински. Водеше съдебни дела, докато нескандалният Найденов… „се подвеждаше“.      

В Русе официално издигната е Рена Стефанова (57 г. ), дългогодишен адвокат, по-рано прокурор: 

Стефанова бе депутат от ПП в един от кратките парламенти – изявяваше се като активен застъпник на съдебната реформа. Близка е до напусналия партията бивш транспортен министър Николай Събев, също русенец. Отрича да му е протеже. При представянето на кандидатурата човек на ДСБ липсваше. Но Стефанова каза, че партията я подкрепя, всичко било договорено. Присъстваше настоящият депутат Иван Белчев („Да, България“), с когото течеше люто състезание кой точно да е кандидат. Въпреки че Белчев е доста по-активен и популярен, одобрена бе Стефанова. Присъствието му на издигането бе знак за сигурна подкрепа. В личен план Стефанова има неприятна неотдавнашна случка в биографията си – блъсна жена в деня на клетвата на парламента, след което се споразумя с прокуратурата за 3 месеца условно наказание с три години изпитателен срок:

Събитията в ПП-ДБ в Бургас и Русе са важни в контекст на факта, че двата града имат силни кметове (Димитър Николов, ГЕРБ и Пенчо Милков, БСП), за преборването на което задължително е нужно единство и много силни номинации. Но очевидно не стана така. Колкото до Варна, там работата ще е „на кантар“ между Коцев и не толкова убедителния Иван Портних (ГЕРБ). 

Несъгласия има и в Шумен, Там официално бе издигнат координаторът на ПП и бивш зам.-областен управител Николай Колев. 

Но ДСБ мърмори срещу него,

включително публично. Неспокойно е и в Стара Загора. Липса официален кандидат, спряга се общинският съветник Димитър Чорбаджиев. Проблемът му е, че вече е бил кандидат – взема под 3%. Незабележимо се представяше досега в кметските състезания и съветникът от ДБ в Кърджали Радослав Милев.

За Ямбол и Хасково се спрягат доста имена, партньорите не могат да се разберат. Все пак най-вероятно край Тунджа ще бъде издигнат кардиологът Георги Стефанов, ПП. Хасково е най-тъмната Индия, имена не са публично известни. 

За останалите областни центрове нещата са сравнително по-спокойни: Депутатите Йордан Терзийски, Искрен Арабаджиев, Петър Куленски и Любен Иванов – кандидати за кмет съответно на Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Видин. Бившият народен представител Методи Байкушев – в БлагоевградСливен – настоящият областен управител Маринчо Христов. Габрово – бившият зам.-областен управител Ивелин Стоянов. Перник – председателят на структурата на ДСБ Георги Недев. Разград – зам.-кметът Мирослав Грънчаров. Кюстендил – настоящият зам.-областен управител Кристиян Иванчов. Монтана – Теменужка Цветкова, местен председател на ПП.

Има и „квота“ за хората, които са слабо известни от политиката и институциите, а са се

изявявали повече в бизнеса или обществена сфера

Така е в Плевен, където кандидат е икономистът Наталия Цанева. А и в Силистра – архитектката Мария Иванова, Търговище – автомобилният инженер Стефан Асенов. Враца – предприемачът Кирил Кунгалов, Добрич – фармацевтът Йорданка Костадинова.

Финалният срок за регистрация на имената е 28 септември – важно уточнение, предвид факта, че за „градската десница“ няма невъзможни неща. Включително всевъзможни скандали в последния момент.

Николай Иванов, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече